Sari direct la conținut

Fostul președinte chinez Jiang Zemin, care a contribuit la transformarea țării într-o superputere mondială, a murit

HotNews.ro
Fostul presedinte chinez Jiang Zemin alaturi de Xi Jinping la un congres al partidului comunist, Foto: Jun Yasukawa / Associated Press / Profimedia Images
Fostul presedinte chinez Jiang Zemin alaturi de Xi Jinping la un congres al partidului comunist, Foto: Jun Yasukawa / Associated Press / Profimedia Images

Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a murit miercuri la vârsta de 96 de ani, a anunţat presa de stat chineză, citată de Reuters şi Agerpres.

Jiang a murit din cauza leucemiei şi de insuficienţă multiplă de organe la Shanghai, la ora 12.13, a declarat agenţia oficială de presă Xinhua.

Jiang Zemin şi-a condus ţara într-o eră de profunde tulburări din 1989 până la începutul anilor 2000. El a ajuns în fruntea Partidului Comunist Chinez (PCC) după reprimarea manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen din Beijing şi a fost alături de transformarea celei mai populate ţări din lume într-o putere mondială.

„Jiang Zemin a murit de leucemie şi insuficienţă multiplă de organe la Shanghai, la 12.13 (miercuri), 30 noiembrie 2022, la vârsta de 96 de ani”, a precizat Xinhua (China Nouă).

Când Jiang Zemin a fost numit oficial în 1989 de fostul lider Deng Xiaoping ca succesor al său, China era abia la începutul modernizării sale economice, notează și AFP. Când Jiang a părăsit funcţia de preşedinte în 2003, China devenise membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a câştigat organizarea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008 şi era pe cale să devină o superputere.

Fost primar şi şef al PCC din Shanghai, Jiang Zemin a continuat, cu un cerc de lideri apropiaţi, să exercite influenţă asupra vieţii politice chineze chiar şi după pensionarea sa oficială, potrivit analiştilor.

Decesul său a survenit la puțin peste o lună după ce președintele Xi Jinping și-a asigurat un nou mandat la conducerea Chinei în contextul unei consolidări fără precedent a puterii acestuia de la Mao Zedong încoace.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro