Sari direct la conținut

Cine este omul de afaceri rus Vladimir Potanin, sancționat de SUA?

HotNews.ro
Vladimir Putin si Vladimir Potanin, Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images
Vladimir Putin si Vladimir Potanin, Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

Vladimir Potanin, care a fost inclus joi pe lista de sancțiuni a SUA, este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia. Reuters ne prezintă câteva date cheie despre bărbat, investițiile și cariera sa.

Potanin, în vârstă de 61 de ani, este președintele și cel mai mare acționar la Nornickel, cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel rafinat.

Holdingul său, Interros – care a fost, de asemenea, sancționat – deține 36% din Nornickel, ceea ce îl face unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața mondială a metalelor industriale.

În 2021, Nornickel era principalul producător mondial de nichel rafinat, utilizat pentru fabricarea oțelului inoxidabil și important pentru bateriile vehiculelor electrice.

De asemenea, extrăgea 10% din platina din lume și 40% din paladiu, care este utilizat în țevile de eșapament ale mașinilor. Nornichelul în sine nu a fost vizat de sancțiunile americane de joi.

Fiu al unui oficial sovietic de rang înalt din domeniul comerțului, Potanin a fost educat la academia diplomatică de elită de la Moscova

El a făcut parte dintr-un grup de magnați cunoscuți sub numele de oligarhi, care au dobândit averi uriașe prin preluarea activelor de stat în cadrul unei campanii de privatizare defectuoase în anii 1990.

Soția și fiica sa au fost, de asemenea, menționate în sancțiunile anunțate de Trezoreria americană.

Potanin a dus o rivalitate de lungă durată cu un alt oligarh al metalelor, Oleg Deripaska. În iulie, el a lansat ideea unei fuziuni de 60 de miliarde de dolari între Nornickel și Rusal, controlată anterior de Deripaska, deși în septembrie a declarat că acest proiect a fost suspendat.

Sfaturi pentru Putin

Potanin a avut grijă să rămână de partea președintelui Vladimir Putin, de exemplu, acceptând o amendă de 2 miliarde de dolari după ce Nornickel l-a înfuriat pe președinte prin faptul că a provocat cea mai mare deversare de petrol din Arctica rusă în urmă cu doi ani.

După invazia Rusiei în Ucraina și impunerea sancțiunilor occidentale împotriva acesteia, Potanin a îndemnat autoritățile să nu confiște activele companiilor străine care părăsesc țara – un avertisment care a fost în mare parte ascultat. El a spus că o astfel de măsură ar zdruncina încrederea investitorilor timp de decenii și ar izola țara, așa cum s-a întâmplat după Revoluția bolșevică din 1917.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe Potanin să acționeze agresiv pentru a prelua companiile care pleacă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro