Sari direct la conținut

UE a stabilit valoarea plafonului preţului la gaze la 180 euro / megawatt oră

HotNews.ro
Uniunea Europeană și criza energetică, Foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Uniunea Europeană și criza energetică, Foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene au convenit asupra unui plafon pentru prețul gazelor, a declarat luni pe Twitter un purtător de cuvânt al Republicii Cehe, relatează Reuters.

Potrivit unor documente consultate de Reuters, miniştri europeni ai Energiei au convenit luni că plafonarea preţului gazelor va fi declanşată în momentul în care cotaţiile, la hub-ul de gaze Dutch Title Transfer Facility (TTF) de la Amsterdam, ajung la 180 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh) timp de trei zile.

Plafonul poate fi declanșat începând cu 15 februarie și nu se va aplica inițial tranzacțiilor la bursă, se arată în document.

Acordul vine după săptămâni de discuții cu privire la măsura de urgență, care a împărțit opiniile în întregul bloc, deoarece încearcă să îmblânzească criza energetică.

În ultimele trei săptămâni, cele 27 de state membre ale UE au fost în dezacord cu privire la o propunere a Comisiei Europene de plafonare temporară a prețurilor anumitor contracte futures pe piața de referință a gazelor naturale TTF pentru a preveni noi creșteri de prețuri.

Această divizare a continuat să paralizeze alte două texte asupra cărora s-a ajuns la un acord, dar a căror adoptare formală este suspendată în așteptarea unei decizii privind plafoanele prețurilor la gaze.

Primul prevede achizițiile comune de gaze de către consorții de companii pentru a obține împreună prețuri mai bune și un mecanism de solidaritate pentru a asigura automat aprovizionarea cu energie a țărilor amenințate de penurie.

Cea de-a doua simplifică procedurile de autorizare pentru infrastructura de energie regenerabilă.

Republica Cehă deține președinția rotativă a UE și a condus negocierile.

Decizia vine după ce luna trecută, Comisia Europeană a propus plafonarea, pentru un an, a preţurilor la gaze atunci când preţurile la hub-ul de gaze TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

România și alte 11 state, printre care Belgia, Italia, Polonia şi Slovenia, au făcut presiuni pentru o plafonare ”semnificativ” mai scăzută a preţului gazelor naturale la nivelul UE.

Ulterior, o altă propunere, consultată de Reuters, prevedea o plafonare dacă preţurile depăşesc 220 de euro/Megawatt oră timp de cinci zile, la cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare de la hub-ul TTF de la Amsterdam (unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa), şi atunci când preţurile sunt mai mari cu 35 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro