Rusia condamnă înarmarea „nestăvilită” a vecinului său estic
Rusia a acuzat joi Japonia de abandonarea deceniilor de politică pacifistă şi adoptarea unei „militarizări nestăvilite”, Moscova reacţionând astfel la planul de apărare în valoare de 320 de miliarde de dolari anunţat săptămâna trecută de premierul japonez Fumio Kishida, informează Reuters și Agerpres.
„Se poate vedea clar că Tokyo a pornit pe calea unei consolidări fără precedent a puterii sale militare, inclusiv achiziţionarea de potenţial de lovire”, a indicat Ministerul de Externe rus într-o declaraţie.
Planul prezentat de premierul Kishida prevede dublarea cheltuielilor pentru apărare, până la aproape 2% din PIB, în cinci ani, ceea ce va plasa Japonia pe poziţia a treia în lume în privinţa cheltuielilor militare, după Statele Unite şi China.
„Aceasta este o respingere deschisă de către administraţia Kishida a dezvoltării paşnice a ţării, care a fost declarată constant de generaţiile anterioare de politicieni, şi o revenire pe calea militarizării nestăvilite”, indică declaraţia diplomaţiei ruse.
Potrivit Moscovei, această decizie a Japoniei va „provoca în mod inevitabil noi provocări de securitate şi va conduce la creşterea tensiunilor în regiunea Asia-Pacific”.
Tensiuni între Rusia și Japonia
Comentariile MAE rus vin în contextul unor tensiuni fără precedent de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial între Moscova și Tokyo, ca urmare a faptului că Japonia s-a aliniat într-o mare măsură sancțiunilor decise de Occident împotriva economiei ruse.
La sfârșitul lunii iunie ambasadorul Rusiei în Japonia, Mihail Galuzin, a denunțat sancțiunile adoptate de Tokyo, afirmând despre acestea că sunt „lipsite de viziune” și vor afecta în principal mediul de afaceri.
„Desigur, o astfel de creștere a unei politici ostile față de Rusia va fi luată în considerare de noi în viitoarea noastră abordare față de Japonia și nu va rămâne fără răspuns”, a mai spus Galuzin.
La jumătatea lunii iulie Rusia a anunțat că impune sancțiuni împotriva a 384 de parlamentari japonezi, cărora le-a interzis accesul pe teritoriul său, după ce la sfârșitul lui aprilie a decis expulzarea mai multor diplomați niponi, ca represalii pentru o măsură similară luată de Tokyo.
De asemenea, parlamentul Japoniei a aprobat pe 20 august revocarea clauzei „naţiunii celei mai favorizate” acordate Rusiei. În urma acestei decizii, Rusia și-a pierdut beneficiile în materie de tarife şi bariere comerciale avute în Japonia.
Japonia revendică Insulele Kurile ocupate de armata lui Stalin
Televiziunile rusești au avertizat inclusiv că Rusia ar putea fi atacată de Japonia care, la fel ca în al Doilea Război Mondial ar urma să se alieze cu Germania pentru a ataca țara condusă de Vladimir Putin în două părți. Merită însă amintit că Japonia nu a atacat niciodată Rusia în al Doilea Război Mondial, cele două părți având semnat un tratat de neagresiune.
Tratatul a fost încălcat de dictatorul sovietic Iosif Stalin în ultimele zile ale războiului, când a ordonat trupelor sale să invadeze Manciuria, una dintre regiunile din Asia ale Imperiului Japonez.
O bună parte din tensiunile dintre Rusia și Japonia își au originea în evenimentele care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial.
Tokyo și Moscova nu au semnat niciodată un tratat de pace iar Japonia consideră că Insulele Kurile dintre cele două țări sunt un teritoriu nipon ocupat ilegal de Rusia.
Urmărește ultimele evoluții din a 194-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.