Sari direct la conținut

SUA au doborât un balon de spionaj al Chinei, dar nu este prima oară când un astfel de dispozitiv a traversat țara / Ce s-a întâmplat cu celelalte?

HotNews.ro
Balon de spionaj chinez, Foto: Chase DOAK / AFP / Profimedia
Balon de spionaj chinez, Foto: Chase DOAK / AFP / Profimedia

SUA au doborât sâmbătă un balon-spion al Chinei, însă baloanele de mare altitudine fac parte a unui program mai larg de spionaj chinezesc, iar astfel de dispozitive au fost observate și în perioada în care Donald Trump era președinte.

„Balonul observat săptămâna aceasta deasupra Montanei nu a fost primul caz în care SUA au detectat baloane chinezești pe teritoriul lor – incursiuni anterioare au avut loc în timpul administrației Trump”, a raportat Bloomberg.

„Cazuri cu acest tip de activitate cu baloane au fost observate anterior în ultimii câțiva ani”, a declarat Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, într-o declarație publicată online pe 2 februarie.

Balonul descoperit săptămâna aceasta a părut în mod deliberat provocator, a declarat Dean Cheng, consilier principal al programului pentru China la Institutul pentru Păci din SUA.

„Aceasta este o modalitate de a testa cum reacționează cealaltă parte, nu în sens militar. Dar din punct de vedere politic, ce faci în privința asta? Taci? Dacă de fapt au fost mai multe și nu este prima dată , apoi se ridică o întrebare interesantă. Ce s-a întâmplat cu cele anterioare? Le-am doborât?” el a spus, potrivit CNN.

Ce spune fosta administrație Trump despre baloanele spion de anii trecuți

Ei, bine, un oficial de top al securității naționale din administrația fostului președinte Donald Trump a spus că niciunul dintre baloanele de spionaj chinezești nu se afla în apropierea unor locuri sensibile.

Alți oficiali superiori ai securității naționale din administrația Trump au spus că, personal, nu au avut informații despre vreun balon de supraveghere chinezesc asupra Statelor Unite în cei patru ani de mandat ai lui Trump și nu cred că Trump a fost informat.

Spre deosebire de cazurile anterioare, acest balon a persistat pe continentul SUA. Balonul a părăsit inițial spațiul aerian al SUA luni, pentru a fi detectat din nou marți în nordul Idaho. Președintele Joe Biden a fost informat în acea zi și a cerut comandanților săi militari să elaboreze opțiuni pentru a răspunde.

Cel observat săptămâna aceasta a zăbovit peste Idaho și Montana, locul unde se află silozuri sensibile de rachete nucleare americane și unități de cercetare.

De asemenea, SUA consideră că chinezii au încercat să cumpere proprietăți în apropierea Laboratorului Național Idaho al Departamentului de Energie, unde guvernul efectuează cercetări și dezvoltare militare sensibile.

Oficialii cred că baloanele chinezești sunt capabile să fotografieze instalațiile din unghiuri diferite decât sateliții, oferind un avantaj unic.

Baloane spion ar fi fost detectate în apropiere de instalații americane sensibile în ultimii 5 ani

Deși foști oficiali ai administrației Trump neagă că ar fi știut de existența vreunui balon de spionaj sau, dacă ar fi fost, nu ar fi fost în preajma unor infrastructuri sensibile, Associated Press a scris, citând un expert în apărare, că baloanele-spion ale Chinei au fost detectate în apropierea unor locuri sensibile din Hawaii, unde se află o prezență mare a armatei americane, în ultimii cinci ani.

„Craig Singleton, un membru senior la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, a spus că baloanele de supraveghere chineze au fost văzute de mai multe ori în ultimii cinci ani în diferite părți ale Pacificului, inclusiv în apropierea unor instalații militare americane sensibile din Hawaii”, a scris Associated Press, potrivit Forbes.

Guvernul chinez folosea balonul pentru a „supraveghea locuri strategice” din SUA

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că balonul doborât de SUA peste Oceanul Atlantic sâmbătă era folosit de guvernul chinez „pentru a supraveghea locuri strategice din Statele Unite continentale”, relatează CNN.

Președintele Joe Biden a dat miercuri autorizația Pentagonului să doboare balonul de supraveghere „de îndată ce misiunea ar putea fi îndeplinită fără riscuri nejustificate pentru viețile americanilor”, a declarat Austin după ce armata a doborât avionul sâmbătă.

„Departamentul Apărării a dezvoltat opțiuni pentru a coborî balonul în siguranță peste apele noastre teritoriale, în timp ce îi monitorizam îndeaproape calea și activitățile de colectare a informațiilor”, a continuat Austin, adăugând că liderii militari au coordonat cu guvernul canadian misiunea.

„Acțiunea deliberată și legală de astăzi demonstrează că președintele Biden și echipa sa de securitate națională vor pune întotdeauna pe primul loc siguranța și securitatea poporului american, răspunzând în mod eficient la încălcarea inacceptabilă a suveranității noastre de către (Republica Populară Chineză)”, a spus Austin.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro