Sari direct la conținut

Oamenii din Venezuela și-au pierdut și una dintre ultimele surse de supraviețuire

HotNews.ro
La bancomat in Venezuela, Foto: eAVN / Avalon / Profimedia Images
La bancomat in Venezuela, Foto: eAVN / Avalon / Profimedia Images

Cardurile de credit devin tot mai inutile în Venezuela din cauza inflației ridicate și a restricțiilor impuse de guvern, situația provocând noi dureri pentru o populație care se zbate să își asigure cele necesare traiului zilnic, relatează Reuters.

Guvernul președintelui Nicolas Maduro a impus criterii stricte legate de creditare în timpul prăbușirii economice a țării, permițând băncilor să împrumute doar un maxim de 27% din fluxurile lor de numerar, lucru care a făcut afacerile locale să caute credite în străinătate.

Deși executivul de la Caracas a relaxat în 2019 controlul asupra monedei naționale și a permis băncilor locale să deschidă conturi în dolari, numeroase alte restricții legate de creditare rămân în vigoare.

„Ele sunt inutile”, afirmă Lina Pereira cu privire la cele două carduri de credit ale sale, ambele având limite reduse de îndatorare. Aceasta, administratoarea unei firme din orașul Valencia aflat în centrul țării, spune că „părinții mei au cumpărat electrocasnice și computere cu cărțile lor de credit, dar aceasta este o amintire pentru venezueleni”.

Criză economică cruntă în Venezuela

Pe măsură ce veniturile reale au scăzut și costul de trai a crescut, cărțile de credit au devenit cruciale pentru numeroși oameni din țara sud-americană, fiind indispensabile pentru cumpărăturile de zi cu zi din supermarketuri și farmacii, în pofida faptului că linia de creditare a stagnat și unele bănci le-au eliminat cu totul.

Cardurile au reprezentat doar 2%, echivalentul a aproximativ 16 milioane de dolari, din creditele aflate în portofoliile băncilor din Venezuela la sfârșitul anului trecut, potrivit băncii centrale de la Caracas.

Spre comparație, în 2012 procentul era de 12%.

„Hiperinflația și reglementările au pus capăt creditului pentru consum”, a declarat un bancher venezuelean pentru Reuters, acesta cerând ca identitatea să îi rămână anonimă din cauza temerilor legate de siguranța sa.

„Acest tip de finanțare a încetat a mai fi o afacere pentru bănci. Bolivarii pe care ele le pot pune în creditare merg către alte sectoare”, a mai spus el.

Deși unele carduri de credit au limite superioare ce pornesc de la 30 și pot ajunge până la 100 de dolari, sumele nu le ajung oamenilor care au probleme cu traiul de zi cu zi în contextul în care costul hrănirii unei familii ajunsese la 370 de dolari în luna decembrie.

Băncile venezuelene spun că nu au ce să facă

„Creditele pentru consumatori sunt cele pedepsite. Ele sunt cel mai puțin probabil să fie aprobate. Adesea aceste împrumuturi nu erau pentru cumpărarea unor electrocasnice, ci pentru cheltuielile de zi cu zi”, afirmă economistul Luis Arturo Barcenas de la firma Ecoanalitica.

„Dacă nu există suficiente resurse nu prea poți acorda credite”, a declarat un alt oficial din sectorul bancar.

„Cu limitele ce sunt pe aceste carduri nu poți plăti nici măcar prânzul. Suntem în cădere liberă din 2013, fără credit, fără protecție socială și lucrând în mai multe slujbe”, afirmă Gregorio Afonso, un profesor universitar în vârstă de 53 de ani care are două carduri de credit și un venit lunar de 20 de dolari.

Guvernul lui Nicolas Maduro a luat mai multe măsuri pentru a încerca să scadă inflația, crescând cantitatea de valută disponibilă, limitând creditarea, reducând cheltuielile publice și crescând taxele. Ca parte a acestor eforturi, banca centrală de la Caracas a ordonat băncilor să înghețe 73% din valoarea depozitelor pe care le dețin.

În pofida acestor măsuri însă, inflația în Venezuela a crescut cu 234% în 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro