Noul premier moldovean, Dorin Recean: Neutralitatea s-ar putea să nu ne ajute, trebuie să ne întărim armata / Care este obiectivul planului de guvernare
Statutul de neutralitate al Republicii Moldova este un instrument de politică externă care, s-ar putea, foarte curând, să nu funcționeze, motiv pentru care este necesar ca țara să își consolideze capacitățile de apărare a declarat noul premier moldovean Dorin Recean, în plenul Parlamentului, potrivit Deschide.md.
La ora redactării acestei știri, Recean nu fusese încă votat de Parlament, dar președinția anunțase deja că el va depune jurământul de învestire în funcție în cursul zilei de joi, notează Ziarul de Gardă. Coaliția de guvernare are o majoritate confortabilă în legislativul moldovean.
„Nu trebuie să confundăm apărarea cu neutralitatea. Neutralitatea nu ne asigură în caz de agresiune. Dacă nu depunem efort pentru a consolida capacitatea de apărare, atunci ce facem? Vine agresorul, dar noi ne luăm gențile și fugim? Nu cred că este normal”, a spus Recean.
Recean a explicat că, în ultimii peste 30 de ani, unii politicieni au promovat narativul că „dacă suntem neutri, atunci automat suntem apărați”, lucru fals.
Ce a spus Recean despre programul său de guvernare
„Obiectivul planului de guvernare este să implementăm viziunea de dezvoltare a R. Moldova a președintei Maia Sandu și planul de guvernare a partidului PAS. Și să-l ajustam la realitățile curente.
Realitatea este că noi suntem într-un mediu de provocări legate în primul rând de războiul din Ucraina, de inflație, legate de creșteri fără precedent la prețuri la energie. Prioritatea mea este să introducem eficiență și ordine în instituțiile guvernamentale ca serviciile publice să fie eficiente, aproape de cetățeni și mediul de afaceri. Este importantă dezvoltarea economică care stă la baza tuturor necesităților.
O altă prioritate este pacea și stabilitatea pentru trăim vremuri tulburi, vremuri care nu au mai fost de la al Doilea Război Mondial și trebuie împreună să facem față acestor provocări.
Trebuie să consolidăm capacitatea de apărare, să investim în capacitatea tehnică și umană ca să apărăm și în apărarea ordinii publice. Liniștea și pacea sunt fundamentale pentru dezvoltarea noastră socială.
Facem integrarea europeană nu de dragul bifării la legislație sau procese, integrarea europeană înseamnă mai mult pentru Guvernul meu, ajustarea politicii interne, ajustarea regulilor de joc ca fiecare cetățean să fie liber, să se dezvolte și să crească bunăstarea.
Un aspect pe care trebuie să-l menționăm, în activitatea noastră, este rezolvarea pașnică a diferendumului transnistrean. Este important să continuăm demersurile noastre mai ales în context regional ca trupele ruse să fie retrase din teritoriul R. Moldova, zona transnistreană să fie demilitarizată”, a spus el, potrivit Agora.md.
Cine este Dorin Recean
Dorin Recean a fost nominalizat vineri de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru funcția de prim-ministru, după ce Natalia Gavrilița a demisionat, după un mandat de un an și jumătate. El era consilier prezidențial și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.
În vârstă de 48 de ani, Recean are o experiență de peste 27 de ani în sectorul public, privat și în instituții internaționale, conform CV-ului său.
A urmat Academia de Studii Economice din Moldova, specializarea Managementul relațiilor economice internaționale, iar în perioada 1998-2000 și-a făcut studiile la Newport University (USA), filiala Belgia.
Între anii 2010-2012 a fost viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, iar în perioada 2012-2015 a fost ministru de Interne în guvernele Filat și Leancă, fiind responsabil pentru realizarea reformei MAI și a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE.
Conform CV-ului său, din 2016 a lucrat în organizații și instituții internaționale, fiind consultant în domeniul analizei datelor și informației. Din 2018, predă la Universitatea Tehnică a Moldovei.
Lista miniștrilor din noul guvern al Republicii Moldova
- Dumitru Alaiba – viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării
- Nicolae Popescu – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene
- Vladimir Bolea – viceprim-ministru, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare
- Oleg Serebrian – viceprim-ministru pentru Reintegrare
- Ana Revenco – ministră a Afacerilor Interne
- Veronica Sirețeanu – ministră a Finanțelor
- Veronica Mihailov-Moraru – ministră a Justiției
- Anatolie Nosatîi – ministru al Apărării
- Lilia Dabija – ministră a Infrastructurii și Dezvoltării Regionale
- Victor Parlicov – ministru al Energiei
- lordanca-Rodica Iordanov – ministră a Mediului
- Alexei Buzu – ministru al Muncii și Protecției Sociale
- Anatolie Topală – ministru al Educației și Cercetării
- Ala Nemerenco – ministră a Sănătății
- Sergiu Prodan – ministru al Culturii