Rusia anunță că va încerca să scoată rămășițele dronei Reaper din Marea Neagră / Ce spun americanii despre recuperarea aeronavei
Rusia va încerca să recupereze rămășițele dronei militare americane care a căzut în Marea Neagră, a anunțat secretarul Consiliului de Securitate al Moscovei, Nikolai Patrușev, citat de Reuters.
Reamintim că un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre.
„Cu siguranţă ne vom ocupa de asta”
- „Nu ştiu dacă vom reuşi să o recuperăm sau nu, dar trebuie încercat. Şi cu siguranţă ne vom ocupa de asta. Sper, desigur, cu succes”, a declarat Patruşev la postul TV Rossia-1.
- „În al doilea rând, în ce priveşte drona, americanii tot spun că ei nu participă la operaţiunile militare (în Ucraina). Acesta este ultima confirmare că ei participă direct la aceste activităţi, în război”, a adăugat oficialul rus.
Casa Albă spune că e posibil să nu încerce recuperarea dronei
Declarația vine după ce, anterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby a spus că drona Reaper care s-a prăbușit în Marea Neagră ar putea să nu mai fie recuperată niciodată.
- „Nu a fost recuperată. Și nu sunt sigur că vom reuși să o recuperăm.
- Unde a căzut în Marea Neagră – apa este foarte, foarte adâncă. Așa că încă evaluăm dacă poate exista vreun efort de recuperare. S-ar putea să nu existe”, a afirmat oficialul american la CNN.
În cazul în care rușii recuperează drona, autoritățile americane au luat măsuri de precauție pentru a se asigura că abilitatea lor de a obține informații utile va fi limitată, a declarat Kirby pentru ABC. „Este proprietatea noastră”, a subliniat Kirby, adăugând că autoritățile americane vor continua să exploreze opțiunile de recuperare.
Drona americană decolase de la baza sa din România, a declarat pentru New York Times un oficial militar american de rang înalt. MQ-9 Reaper decolase marți dimineață de la bază pentru o misiune obișnuită de recunoaștere, care durează de obicei între nouă și zece ore.
Potrivit americanilor, drona efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de avionul rusesc.
SUA vor continua să opereze deasupra Mării Negre și nu vor fi descurajate de incident, a declarat marți Kirby.
Ministerul rus al Apărării a afirmat că avioanele sale de luptă nu au intrat în contact cu MQ-9 Reaper, susținând în schimb că drona s-a prăbușit din cauza „manevrelor bruște”.
Reprezentanții Pentagonului spun însă că interceptarea dronei s-a făcut în cel mai neprofesionist mod cu putință punând în pericol chiar securitatea pilotului rus și provocând „cel mai probabil” avarii avionului.
Moscova consideră că incidentul este o provocare, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, care a susținut că „noi considerăm că aeronavele americane nu au nicio treabă să se afle în apropierea graniței ruse”.