Sari direct la conținut

Parlamentul turc ratifică aderarea Finlandei la NATO / Suedia rămâne blocată

HotNews.ro
Steagul NATO, Foto: DreamsTime / Erix2005
Steagul NATO, Foto: DreamsTime / Erix2005

Parlamentul turc a ratificat joi seară în unanimitate aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din luna mai, la câteva zile după ce luni deputații ungari își dăduseră acceptul, potrivit AFP.

Cererea finlandeză, aprobată acum de toate cele 30 de state membre NATO, a fost ratificată cu votul a 276 de deputați, potrivit procesului de vot transmis în direct la televiziune, dar cererea Suediei, depusă simultan, rămâne blocată de Ankara.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat joi ratificarea de către parlamentul turc a aderării Finlandei, afirmând că aceasta va face „familia NATO mai puternică și mai sigură”.

„Salut votul” parlamentului turc „pentru a finaliza ratificarea aderării Finlandei. Acest lucru va face ca întreaga familie NATO să fie mai puternică și mai sigură”, a scris pe Twitter oficialul norvegian. Cererea Finlandei a fost aprobată acum de toate cele 30 de state membre ale alianței.

Suedia, blocată și de Ungaria

Suedia și vecina sa Finlanda au cerut anul trecut să se alăture alianței militare NATO, după invazia Rusiei în Ucraina. Însă procesul a fost blocat de Ungaria și Turcia. După luni de zile de tergiversări din partea partidului de guvernământ Fidesz al lui Orban, parlamentul Ungariei a aprobat luni un proiect de lege pentru a permite Finlandei să adere la NATO, dar proiectul privind Suedia este încă blocat.

„În cazul Suediei, există o sumedenie de nemulțumiri care trebuie rezolvate înainte ca aderarea acestei țări să fie ratificată”, a scris Kovacs pe blogul său.

Oficialii suedezi „au ținut în mod repetat să lovească Ungaria prin mijloace diplomatice, folosindu-și influența politică pentru a afecta interesele ungare”, a spus el, referindu-se la criticile suedeze privind erodarea statului de drept de către guvernul Orban în ultimii 13 ani.

El a spus că Stockholm a avut o „atitudine ostilă” față de Budapesta de ani de zile.

„Dacă se iau la socoteală și supărările și nemulțumirile Ankarei la această combinație nu lasă prea mult spațiu de manevră, cel puțin nu până când suedezii vor începe să își schimbe tonul și să ajute la vindecarea acestor răni persistente”, a afirmat Kovacs.

(foto: DreamsTime / Erix2005)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro