Deținuții grațiați după ce au luptat pentru Wagner s-au întors să-și ucidă și terorizeze concetățenii / Prigojin e de partea lor: „Poliţia ar trebui să vă trateze cu respect”
Compania rusă de mercenari Wagner a lui Evgheni Prigojin a recrutat zeci de mii de deţinuţi din închisorile ruse, inclusiv criminali şi condamnaţi pentru violenţă domestică, pentru a lupta în cele mai sângeroase bătălii ale războiului.
Mulţi au murit în Ucraina, dar cei care au supravieţuit celor şase luni în rândurile grupului de mercenari s-au ales cu graţieri prezidenţiale şi se întorc acum în locurile de baştină, terorizând comunităţile locale, relatează săptămânalul The Observer.
Luni, s-a plimbat în sus şi în jos pe bulevardul central din Ţhinvali, aşa cum făcea în majoritatea zilelor, oprindu-se din când în când să discute cu trecătorii. Localnicii erau familiarizaţi cu acest bărbat, Soslan Valiev, în vârstă de 38 de ani.
Era o figură mai ciudată, dar populară în Ţhinvali, micuţa capitală a regiunii separatiste proruse Osetia de Sud din Georgia. Ţugri, aşa cum era poreclit afectuos Valiev de către toţi locuitorii oraşului, avea un handicap de dezvoltare.
„De când mă ştiu în Ţhinvali, Ţugri era mereu acolo, salutând maşinile la intrarea în oraş cu zâmbetul său larg”, a declarat Alik Puhati, jurnalist originar din Osetia de Sud.
„Era iubit de toată lumea din comunitatea noastră restrânsă. Un oaspete binevenit la nunţi. Oamenii chiar aveau grijă de el şi îl protejau”, povesteşte Puhati.
Criminalul, un fost luptător Wagner în Ucraina
Tocmai de aceea, şocul a fost mare în Ţhinvali atunci când a căzut vestea că Ţugri fusese ucis în acea seară. O înregistrare video sfâşietoare publicată pe canalele Telegram arăta un bărbat care îl urmărea şi îl lovea pe Ţugri cu picioarele, apoi îl înjunghia mortal.
Autorităţile locale au anunţat în primele ore ale zilei de marţi că au arestat un bărbat suspectat de uciderea lui Ţugri.
Bărbatul, care a fost identificat în mass-media de stat, se numește Gheorghi Siukaev, un criminal condamnat, care a fost recrutat din închisoare, în toamna anului trecut, de organizaţia paramilitară Wagner pentru a lupta în Ucraina.
Potrivit celebrului şef al Wagner, Evgheni Prigojin, peste 5.000 de foşti infractori au fost deja eliberaţi. Unul dintre aceştia este Siukaev, care s-a întors recent în oraşul său natal, Ţhinvali.
Deținuții s-au întors să-și terorizeze concetățenii
Eliberarea acestor indivizi a alimentat temerile că se vor întoarce în societate şi vor continua să comită alte infracţiuni. Iar temerile nu fac decât să sporească după o serie de crime violente, cum este şi omorârea lui Ţugri, comise de foşti luptători Wagner.
Comentând cazul Ţugri, Prigojin a susţinut că Siukaev a apărat trecătorii, care erau hărţuiţi.
Însă Anatoli Bibilov, fostul preşedinte al Osetiei de Sud, a respins declaraţia lui Prigojin, spunând că Ţugri era „un tip bun şi inofensiv pe care toată lumea, cu rare excepţii, îl iubea”.
Asasinarea lui Ţugri nu a fost prima crimă presupusă a fi comisă de un deţinut graţiat devenit luptător Wagner.
Bătrână ucisă cu toporul
La sfârşitul lunii martie, Iulia Buiskici, o pensionară în vârstă de 85 de ani, a fost ucisă acasă, în liniştitul oraş Novij Bureţ din regiunea Kirov, la aproape 1.000 de kilometri est de Moscova.
Autorul crimei, Ivan Rossomahin, în vârstă de 28 de ani, era deja recidivist atunci când a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru crimă, în 2020. Şi el a fost recrutat de Prigojin şi se întorsese recent în oraşul său natal după ce a luptat în Ucraina.
Vestea revenirii lui Rossomahin tulburase profund comunitatea modestă, de câteva sute de persoane din Novij Bureţ, iar Primăria a convocat o adunare, care a fost filmată de un canal de televiziune local.
În timpul reuniunii, şeful poliţiei, Vadim Varankin, a promis că „scandalagiul problematic” Rossomahin va fi îndepărtat din oraş pe 28 martie. Dar o zi mai târziu, pe 29 martie, Rossomahin a intrat în casa din lemn a Iuliei Buiskici şi a ucis-o cu un topor.
Cei care vorbesc se tem de represalii
„Statul şi, personal, Putin şi Prigojin sunt vinovaţi pentru moartea Iuliei şi ar trebui să răspundă pentru aceasta”, a declarat o rudă apropiată a femeii, vorbind sub protecţia anonimatului.
„Au eliberat un nenorocit bolnav în societate”, spune ruda.
În ciuda vârstei, Iulia era o persoană foarte activă şi veselă, plină de viaţă. La 85 de ani, îi plăcea atât de mult să călătorească, încât se deplasa adesea sute de kilometri pentru a-şi vizita prietenii şi familia.
„Avea atât de multă bucurie în viaţa ei, suficientă pentru încă 10 ani”, a povestit ruda. Într-o fotografie împărtăşită cu The Observer, femeia apare zâmbitoare, purtând o rochie înflorată şi ţine în mână un castron mare cu căpşuni.
O altă imagine o arată pe Iulia Buiskici stând cu mândrie lângă nepoata ei. Această rudă, precum şi alţi membri ai familiei contactaţi de The Observer au declarat că se tem acum de represaliile statului, pentru că au vorbit împotriva grupului Wagner.
Prigojin: „Poliţia ar trebui să vă trateze cu respect”
La începutul acestui an, Vladimir Putin a promulgat o lege prin care se consideră infracţiune penală criticarea publică a luptătorilor Wagner sau publicarea de relatări negative despre aceştia.
La scurt timp după aceea, un activist rus care a dezvăluit detalii despre înmormântările mercenarilor Wagner ucişi în Ucraina a fugit din ţară. Iar Prigojin, un vechi aliat al lui Putin, a garantat că îi va ajuta pe foştii condamnaţi care şi-au ispăşit pedeapsa luptând cu contract în Ucraina, dacă vor avea probleme cu forţele de ordine.
„Poliţia ar trebui să vă trateze cu respect. Dacă nu sunt rezonabili, eu însumi voi suna şi voi rezolva lucrurile cu guvernatorii şi aşa mai departe. Vom găsi o soluţie”, a promis recent Prigojin unui grup de foşti deţinuţi.
Susţinerea lui Prigojin, una dintre cele mai cunoscute figuri din Rusia, va contribui la un sentiment tot mai mare de impunitate pe care îl vor avea condamnaţii care se întorc acasă, a declarat un reprezentant al Jailed Russia, un ONG pentru drepturile deţinuţilor.
„Beam practic non-stop, în sfârşit aveam libertate şi mulţi bani”
Unul dintre aceşti foşti infractori este Aleksei Savicev, care s-a întors în martie în oraşul său natal Voronej, un oraş din sud-vestul Rusiei. Savicev, în vârstă de 49 de ani, un criminal condamnat, recrutat de Wagner în septembrie anul trecut, a luptat timp de şase luni în Ucraina, mai întâi în bătălia pentru oraşul Soledar şi, după capturarea acestuia, în Bahmut.
La începutul acestei săptămâni, într-un interviu acordat The Observer, el a recunoscut că a ucis şi torturat „zeci” de prizonieri de război ucraineni.
Întors la Voronej, Savicev a declarat că a cheltuit rapid întreaga sumă pe care a câştigat-o cât timp a servit pentru Wagner – aproximativ un milion de ruble (10.000 de lire sterline) – pe „băutură şi prostituate”.
„Beam practic non-stop, în sfârşit aveam libertate şi mulţi bani”, a povestit el. Savicev spune că poliţia din Voronej îl reţinea ocazional pentru tulburarea ordinii publice, noaptea târziu.
Dar, potrivit relatării sale, a fost eliberat de fiecare dată după ce le-a arătat poliţiştilor câteva dintre medaliile pe care le-a primit pentru că a luptat în Ucraina, inclusiv un premiu prezidenţial pentru „curaj”, văzut şi de The Observer.
„Poliţiştii m-au tratat oarecum ca pe un erou”, s-a lăudat Savicev, adăugând că agenţii de poliţie îl invitau la un ceai pentru a le spune poveşti despre timpul petrecut cu Wagner. „Aveam impresia că pot scăpa cu orice”, a mărturisit el. (News.ro)