Un atac armat împotriva Suediei „nu poate fi exclus” – raport guvernamental / Suedia, împiedicată de Turcia și Ungaria să adere la NATO
Suedia nu este ferită de un posibil atac militar, potrivit unui raport al Ministerului Apărării suedez publicat luni, în care se subliniază importanţa aderării ţării scandinave la NATO, în contextul invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP. Deşi din iunie 2022 are statut de „invitat”, Suedia nu a aderat încă la alianța nord-atlantică pentru că doi din cei 31 de membri, Turcia şi Ungaria, se opun.
Rusia este angajată într-un „conflict de durată cu întreaga lume occidentală”, a afirmat într-o conferinţă de presă Hans Wallmark, deputat din partea partidului conservator Moderaţi, care prezidează comisia aflată la originea acestui raport.
„Un atac armat împotriva Suediei nu poate fi exclus”, relevă, în consecinţă, documentul intitulat „Allvarstid” („Vremuri periculoase”, în suedeză).
„Politica de securitate suedeză trece prin schimbări istorice”
Redactat de o comisie compusă din politicieni din toate partidele şi experţi, raportul subliniază că securitatea Suediei „ar fi asigurată în cel mai bun mod posibil (împreună) cu NATO”.
În afară de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, documentul arată în direcţia Chinei, care îşi sporeşte influenţa în Asia şi în întreaga lume.
„Invazia rusă în Ucraina, revendicările teritoriale crescânde ale Chinei arată că utilizarea forţei pentru a obţine aceste revendicări este din nou o realitate. În consecinţă, politica de securitate suedeză trece prin schimbări istorice”, se menţionează în raport.
Liniile directoare pentru creşterea capacităţilor armatei au fost schiţate, a declarat Peter Hultqvist, fost ministru al apărării şi membru al comisiei reprezentându-i pe social-democraţi (opoziţie), în cadrul conferinţei de presă. Printre acestea, necesitatea unei „armate mai mari” până în 2025-2030, ceea ce ar însemna cel puţin 10.000 de recruţi faţă de 5.000 – 6.000 în prezent.
Deşi din iunie 2022 are statut de „invitat”, Suedia încă nu şi-a văzut ratificată aderarea din cauză că 2 din cei 31 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, Turcia şi Ungaria, se opun.
Numai membrii cu drepturi depline beneficiază de protecţia faimosului Articol 5 din statutul NATO, care semnifică faptul că un atac asupra unui membru ar fi considerat ca fiind un atac asupra tuturor. (Sursa: Agerpres / Foto: Dreamstime.com)