Sari direct la conținut

Un submarin care ducea turiști să vadă epava Titanicului a dispărut în Oceanul Atlantic / Cinci persoane se aflau la bord, printre care și un om de afaceri care a zburat în spațiu la bordul Blue Origin

HotNews.ro
Epava Titanicului, Foto: HO / AFP / Profimedia
Epava Titanicului, Foto: HO / AFP / Profimedia

Un submarin folosit într-o expediție turistică pentru a explora epava Titanicului a dispărut în Oceanul Atlantic, declanșând o misiune de căutare și salvare, potrivit Gărzii de Coastă și a companiei private care operează nava, relatează Reuters.

Nave și avioane americane și canadiene sunt implicate luni în căutarea submarinului care a dispărut cu mai bine de o zi în urmă în largul coastei din sud-estul Canadei, în timp ce ducea turiști să exploreze epava Titanicului, au declarat oficialii.

Garda de Coastă a Statelor Unite a spus că la bord se aflau un pilot și patru pasageri și că submarinul avea oxigen pentru a sta scufundat 96 de ore, dar nu era clar dacă era încă sub apă sau a ieșit la suprafață și nu a putut comunica.

Navele și avioanele implicate în căutare sunt adunate într-o zonă aflată la aproximativ 1.450 km est de Cape Cod, în tip ce au fost scufundate sonare care pot monitoriza până la o adâncime de 3.962 de metri.

„Este o zonă îndepărtată și este o provocare să efectuezi o căutare în acea zonă îndepărtată”, a declarat contraamiralul John Mauger al Gărzii de Coastă din SUA.

00:11 Submarinul dispărut a fost proiectat cu o „capacitate de urgență” de oxigen pentru 96 de ore, a spus contraamiralul John Mauger de la Garad de Coastă pentru presa.

Asta înseamnă că nava are 96 de ore de oxigen în rezervă dacă există o urgență.

„Prevedem că există undeva între 70 și 96 de ore disponibile în acest moment”, spune Mauger.

22:50 Garda de Coastă a SUA confirmă că cinci persoane aflate pe submarin au dispărut de mai bine de o zi, relatează BBC.

Garda de Coastă a SUA a confirmat că la bordul submarinului se aflau cinci persoane, despre care spune că a fost dispărută de mai bine de o zi.

Într-o serie de postări pe Twitter, Garda de Coastă a descris submarinul ca având o lungime de 6,4 m.

A dispărut în urmă cu mai bine de 24 de ore, la aproximativ o oră și 45 de minute de la scufundare.

21:54 Un scafandru cu experiență în explorarea epavei Titanicului, David Concannon, care ar fi trebuit să se afle pe submersibilul dispărut a fost chemat să asiste la eforturile de căutare și salvare, potrivit BBC.

„După cum am postat săptămâna trecută, trebuia să fiu în această expediție și, într-adevăr, în această scufundare, dar a trebuit să anulez pentru a mă ocupa de o altă problemă urgentă. Am fost sunat și mi s-a cerut să ofer orice ajutor pentru a asigura întoarcerea în siguranță a tuturor din submarin. Desigur, am fost imediat de acord”, a spus David Concannon

21:36 Hamish Harding, un om de afaceri, miliardar și turist spațial, în vârstă de 59 de ani, se află la bordul submarinului dispărut.

Acesta studiat Științele Naturii și Ingineria Chimică la Universitatea Cambridge și mai târziu a obținut o licență de pilot de transport aerian.

Ca pasager al celui de-al cincilea zbor comercial al Blue Origin, firma spațială a lui Jeff Bezos, a fost descris de ziare ca fiind un turist spațial anul trecut.

Harding deține recordul mondial Guinness pentru călătoriile în jurul pământului prin Polul Nord și Sud.

Harding este acum președintele Action Aviation, o companie internațională care se ocupă de vânzări și operațiuni în industria aviației, cu sediul în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

UPDATE OceanGate Expeditions, o companie privată care organizează expediții la mare adâncime, a confirmat într-un comunicat că submarinul dispărut este al său și că oameni se aflau la bord, dar nu a spus nimic de turiști, ci numai de membri ai echipajului, potrivit BBC.

„Explorăm și mobilizăm toate opțiunile pentru a aduce echipajul înapoi în siguranță”, a spus compania luni. „Toată atenția noastră este îndreptată pe membrii echipajului din submersibil și pe familiile lor”.

„Lucrăm pentru întoarcerea în siguranță a membrilor echipajului”, a adăugat comunicatul.

Nu este clar dacă existau turiști la bordul submarinului în momentul în care a dispărut.

Submarine mici iau ocazional turiști care plătesc câteva zeci de mii de dolari pentru a vedea epava Titanicului.

Compania care deține submarinul dispărut cere 250.000 de dolari turiștilor pentru a vedea epava Titanicului

CBS News scrie că submarinul dispărut în largul coastei de sud-est a Canadei se afla într-o expediție pentru a explora epava Titanicului.

OceanGate Expeditions, o companie privată care desfășoară submersibile pentru expediții la mare adâncime, cere turiștilor 250.000 de dolari pentru un loc în expediția sa.

Compania operează în prezent cea de-a cincea „misiune” Titanic din 2023, potrivit site-ului său, și era programată să înceapă săptămâna trecută și să se termine joi.

Expediția începe în St. John’s, Newfoundland, înainte de a se îndrepta până la locul epavei, potrivit site-ului web al OceanGate.

Pentru a vizita epava, pasagerii urcă în Titan, un submersibil de cinci persoane, iar în aproximativ două ore sunt la Titanic.

Celebra epavă se află la 3.800 m pe fundul Atlanticului. Se află la aproximativ 600 km (370 mile) în largul coastei Newfoundland, Canada.

Titanicul, despre care se credea că era aproape indestructibil când a fost construit, a fost cel mai mare pachebot în funcţiune la vremea aceea.

Nava s-a izbit de un aisberg pe 14 aprilie 1912 în Oceanul Atlantic în timpul călătoriei sale inaugurale din Southampton, Anglia, la New York. Peste 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa în naufragiu, un eveniment care a şocat lumea şi a stârnit indignare în ceea ce priveşte lipsa vestelor de salvare de la bordul navei.

După descoperirea epavei, mai multe documentare despre Titanic au arătat imagini de la locul naufragiului. Au fost difuzate câteva clipuri scurte ale primelor scufundări, dar în februarie a fost lansat pe YouTube un material needitat de 80 de minute.

Difuzarea imaginilor a fost sincronizată cu relansarea lungmetrajului „Titanic”, realizat în 1997 de James Cameron, cu prilejul celei de-a 25-a aniversări. Pelicula a câştigat 11 Oscaruri, inclusiv la categoria „cel mai bun film”.

Citește și:

VIDEO Imagini inedite cu epava Titanicului, filmate în 1986, au fost date publicităţii

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro