Ungaria a amânat din nou ratificarea aderării Suediei la NATO (presă)
Parlamentul ungar nu va ratifica aderarea Suediei la NATO înainte de vacanța de vară după ce nu a inclus un vot asupra acestui subiect pe agenda sa de săptămâna viitoare, relatează agenția Reuters, citând presa de la Budapesta.
Informația a fost transmisă inițial de site-urile ungare de știri hvg.hu și index.hu.
Biroul de presă al parlamentului ungar nu a confirmat informația, afirmând că agenda de săptămâna viitoare urmează să fie finalizată în cursul unei întruniri de joi a comisiei parlamentare relevante.
Deputata de opoziție Agnes Vadai a declarat însă la rândul ei că un vot privind aderarea Suediei la NATO nu va fi pus pe agendă.
Suedia și vecina sa nordică Finlanda au abandonat decenii de neutralitate militară după începerea invaziei rusești din Ucraina anul trecut, cerând oficial în luna mai să fie primite în NATO.
Finlanda a devenit oficial a 31-a țară membră a NATO în luna aprilie însă procesul este mai anevoios pentru Suedia, care se confruntă cu opoziția Budapestei și a Ankarei.
Deși ratificarea procesului de aderare al celor două țări a fost blocat în parlamentul ungar încă din iulie 2022, premierul Viktor Orban și-a exprimat opoziția față de aderarea lor abia în luna februarie.
Ungaria invocă „relațiile îngrozitor de proaste” în decizia sa de a bloca aderarea Suediei la NATO
Printre alte critici, el a acuzat ambele țări nordice de răspândirea unor minciuni „sfruntate” despre starea democrației și a statului de drept în Ungaria. Parlamentul ungar a ratificat însă în cele din urmă aderarea Finlandei o lună mai târziu.
Premierul Viktor Orban și membri ai cabinetului său și-au exprimat de atunci însă în mod repetat obiecții vizavi față de acceptarea Suediei în alianță, acuzând relațiile diplomatice proaste dintre cele două țări.
La sfârșitul lunii trecute Orban și-a reiterat poziția asupra acestui subiect, invocând relațiile „îngrozitor de proaste” dintre Budapesta și Stockholm.
Șeful său de cabinet a cerut anterior politicienilor suedezi să nu mai comenteze asupra problemelor interne ale Ungariei, susținând însă că „este clar ca lumina zilei că noi susţinem aderarea Suediei”.
„Unii parlamentari ungari nu se simt confortabil (faţă de această aderare), pentru că ei au văzut în ultimii ani cum unii membri ai guvernului suedez şi-au făcut un obicei din a pune mereu la îndoială starea democraţiei în Ungaria, au jignit întruna alegătorii şi parlamentarii ungari, şi odată cu ei întreaga Ungarie”, a justificat oficialul ungar.
Cu toate acestea, partidul de guvernământ Fidesz se bucură de o largă majoritate în parlamentul ungar iar ratificarea aderării nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru acesta.
Perspectiva aderării Suediei la NATO a primit o nouă lovitură miercurea aceasta, după ce la Stockholm a fost ars din nou un exemplar al Coranului în timpul unui protest autorizat de poliție, gest care a atras deja o reacție vehementă din partea Turciei.