Sari direct la conținut

Statele baltice urmează să se decupleze de reţeaua electrică rusă la începutul anului 2025

HotNews.ro
Consum energie electrică, Foto: Dragonimages / Dreamstime.com
Consum energie electrică, Foto: Dragonimages / Dreamstime.com

Statele baltice urmează să se decupleze de reţeaua electrică rusă la începutul anului 2025, în ciuda solicitărilor din partea Lituaniei pentru o ieşire mai devreme, a declarat premierul eston pentru Reuters.

La trei decenii după despărţirea de fosta Uniune Sovietică şi la 19 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania depind încă de Rusia pentru a-şi asigura un sistem de putere stabil.

Lituania pledează pentru o dată de decuplare la începutul anului 2024, spunând că Rusia nu este de încredere şi este un agresor.

Dar acest lucru nu este acceptabil pentru Estonia, care ar suporta cea mai mare parte a costurilor unei mişcări anterioare, a declarat premierul eston Kaja Kallas pentru Reuters.

”Înţeleg că Lituania vrea să o aibă mai repede, dar întrebarea este că… Estonia ar plăti cel mai mare preţ pentru asta în ceea ce priveşte (costul), dar şi în ceea ce priveşte riscurile de întrerupere de curent”, a spus Kallas, vorbind în marginea summitului NATO de la Vilnius de săptămâna trecută.

„Ca un compromis, suntem de acord să aducem acest termen-limită cu un an mai aproape. Deci, plecăm la începutul lui 2025”, a spus Kallas.

Operatorul lituanian de reţea electrică Litgrid a declarat că va continua să facă lobby pe lângă Estonia şi Letonia pentru a se decupla mai devreme, dar va urma calendarul Estoniei dacă Estonia se menţine ferm pe poziţie, deoarece toate cele trei ţări baltice trebuie să se decupleze în acelaşi timp.

”Suntem dependenţi de Estonia, aşa că dacă nu se răzgândesc, din păcate, se va întâmpla conform orarului lor (la începutul lui 2025)”, a declarat Rokas Masiulis, şeful operatorului lituanian de reţea electrică Litgrid, în comentariile făcute luni, la Radioul public al Lituaniei.

”Vedem ce se întâmplă în Ucraina, unde oamenii sunt ucişi şi bombele continuă să cadă – nu cred că este alegerea potrivită să cooperăm în continuare cu agresorul doar pentru că acest lucru economiseşte câţiva cenţi”, a spus Masiulis reporterilor.

Conform unui acord semnat în 2018, liderii regiunii, cu sprijinul Poloniei şi al Comisiei Europene şi o finanţare europeană de 1,6 miliarde de euro (1,61 miliarde de dolari), au convenit să îşi modernizeze infrastructura şi să se deconecteze de la reţeaua rusă până în 2025.

Decuplarea va fi anunţată printr-o cerere oficială către operatorii de reţea comune din Marea Baltică, Rusia şi Belarus, în august 2024, a spus Kallas.

Sursa foto: Dragonimages / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro