Sari direct la conținut

Cum ar vrea Putin să elimine definitiv Ucraina de pe piața exporturilor de cereale

HotNews.ro
Cereale ucrainene, Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia
Cereale ucrainene, Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia – care în această săptămână a rupt acordul mijlocit de ONU ce permitea exportul cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră – ar fi pregătit un plan de a furniza cereale Africii prin blocarea accesului Ucrainei la piața globală, conform unor surse Financial Times, scrie The Guardian.

Viceministrul rus de Externe Serghei Vershinin a susținut vineri că Moscova „înțelege preocupările țărilor africane” cu privire la blocarea acordului privind cerealele și că Rusia „lucrează la noi rute pentru aprovizionare”.

Potrivit unui plan al Moscovei, consultat de Financial Times, Qatarul ar trebui să plătească Rusiei pentru livrarea de cereale prin Turcia, iar acestea să fie distribuite apoi în „țările care au nevoie”.

Este neclar însă dacă părțile au semnat vreodată măcar un acord de principiu în acest sens, scrie FT, menționând că Qatar a refuzat să comenteze și că un diplomat ucrainean spune că ar fi văzut un astfel de „memorandum între Turcia, Rusia și Qatar”.

Rusia ar putea avansa această propunere la un summit cu liderii africani care va avea loc la Sankt Petersburg, săptămâna viitoare.

Moscova ar mai avansat această idee și anul trecut, după ce s-a retras pentru scurt timp din acordul intermediat de Națiunile Unite și Turcia, care a permis exportul a 33 de milioane de tone de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

„Țările ale căror nave se apropie de Ucraina vor fi considerate de Moscova ca fiind parte din conflict”

Amintim că Moscova a anunțat luni că renunță la acordul privind cerealele, care a permis în ultimul an exportul în siguranță de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră pentru a contribui la soluționarea unei urgențe alimentare globale.

Rusia a declarat că s-a retras deoarece un acord paralel pentru a facilita exporturile de cereale și îngrășăminte proprii în fața sancțiunilor economice occidentale nu a fost respectat.

Kremlinul a avertizat inclusiv marți că încercările de a expedia cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră fără garanții de securitate din partea Rusiei ar implica „riscuri”, deoarece – susține Moscova – Kievul a folosit aceste ape pentru activități militare.

Între timp, însă, Ucraina caută un nou culoar pentru exportul de cereale, iar guvernul de la Kiev a notificat Organizaţia Maritimă Internaţională că lucrează în prezent la stabilirea unei rute temporare de transport maritim prin apele teritoriale ale României.

Ministerul rus al Apărării a transmis miercuri că va considera toate navele care călătoresc spre porturile ucrainene de la Marea Neagră drept potențiale transporturi militare, începând de la miezul nopții acelei zile, ca urmare a încetării acordului privind transportul de cereale pe Marea Neagră.

Citește și:

  • Regiunea Odesa, zonă cheie pentru acordul crucial privind cerealele, atacată imediat după expirarea înțelegerii mediate de ONU / Un port, afectat
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro