Sari direct la conținut

Rusia: Muzician condamnat la șase ani de închisoare pentru mesaje anti-război pe internet

HotNews.ro
Sala de judecata, Foto: Andrey Popov / Dreamstime.com
Sala de judecata, Foto: Andrey Popov / Dreamstime.com

Un tribunal regional din Moscova a condamnat vineri un muzician și militant ecologist la șase ani de închisoare pentru că a postat pe rețelele de socializare trei mesaje în care denunța atacul rusesc asupra Ucrainei, a declarat pentru AFP unul dintre prietenii săi.

Alexander Bakhtin, în vârstă de 51 de ani, din Mitișchi, în apropiere de Moscova, a fost arestat în martie 2023 și acuzat de răspândirea de „informații false” despre armata rusă, o acuzație folosită în mod regulat pentru a suprima vocile critice la adresa conflictului.

„Alexander a fost condamnat la șase ani de închisoare și i s-a interzis să administreze site-uri web timp de trei ani”, a declarat pentru AFP Andrei Șetinin, unul dintre prietenii săi care a asistat la audiere.

De asemenea, Bakhtin va fi obligat să consulte un psihiatru în timpul detenției sale într-o colonie penală, potrivit verdictului, care a fost confirmat și de ONG-ul rus specializat OVD-Info.

În martie și aprilie 2022, Bakhtin a publicat trei mesaje pe rețeaua de socializare rusă VKontakte în care denunța campania militară din Ucraina, făcând referire la victime civile și implicându-l pe Vladimir Putin.

Vineri, cu puțin timp înainte de anunțarea verdictului, procuratura ceruse ca Bakhtin să fie condamnat la opt ani de închisoare.

Mama sa, Liudmila, în vârstă de 79 de ani, „a început să plângă și s-a prăbușit în sala de judecată”, a declarat Șetinin.

Judecătoarea, Maria Loktionova, a fost nevoită să întrerupă pentru scurt timp audierea. După ce a fost anunțat verdictul, Alexander Bakhtin a strigat la judecător: „La naiba cu tine, Loktionova”.

Pe lângă cazurile de mare notorietate ale unor opozanți celebri ai Kremlinului încarcerați de la începutul conflictului din februarie 2022, mii de anonimi au fost arestați și condamnați la amenzi și pedepse cu închisoarea în Rusia pentru că au denunțat operațiunea militară rusă.

Potrivit ONG-ului rus OVD-Info, peste 20.000 de persoane au fost arestate în Rusia în timpul protestelor împotriva conflictului din Ucraina. Alte câteva sute au fost ținta unor proceduri judiciare grave. (foto: Andrey Popov / Dreamstime.com)

Urmărește ultimele evoluții din a 534-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro