Sari direct la conținut

VIDEO Amploarea incendiului care a carbonizat Lahaina din Hawaii. Specialiști în raze X și stomatologi au fost trimiși pentru a identifica victimele

HotNews.ro
Incendiile au mistuit insula Maui din Hawaii, Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia
Incendiile au mistuit insula Maui din Hawaii, Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Într-o morgă temporară din apropierea biroului legist din Maui, o echipă de specialiști – inclusiv experți în patologie, tehnicieni cu raze X, experți în amprentă digitală și stomatologi – lucrează 12 ore pe zi pentru a identifica rămășițele carbonizate ale victimelor incendiului cataclismic din luna aceasta, relatează Reuters.

Aceștia sunt membri ai programului federal de reacție operațională pentru dezastre mortuare, sau DMORT, desfășurat atunci când un incident mortal în masă copleșește autoritățile locale.

Amploarea experienței echipei subliniază dificultatea sarcinii cu care se confruntă. Numărul victimelor este necunoscut, sute de persoane rămân pe lista celor dispăruți și, în unele cazuri, focul a măcinat totul.

Familiile sunt disperate să afle soarta rudelor lor – și să aibă șansa de a-și lua rămas bun.

Numărul morților în orașul devastat Lahaina a depășit 100, dar doar câțiva au fost identificați oficial, subliniind că e cale lungă până la identificarea tuturor.

Există 10 DMORT-uri regionale în Statele Unite, compuse din peste 600 de membri civili, care intră în acțiune pentru dezastre variate, cum ar fi prăbușirile de avion, uraganele și atacurile în masă, cum ar fi atacurile din 11 septembrie 2001.

În timp ce munca poate fi dificilă din punct de vedere emoțional, membrii DMORT se confruntă deja cu moartea în munca lor de zi cu zi ca directori de pompe funebre și legiști.

Sunt mai bine echipați decât majoritatea pentru a-și compartimenta sentimentele și pentru a se concentra asupra misiunii pe care o au.

„Mă ocup de lucruri pe care majoritatea oamenilor nu le înțeleg sau pe care nu le-ar putea procesa zilnic”, a spus Kathryn Pinneri, membru DMORT și patolog, care conduce departamentul de servicii criminalistice din comitatul Montgomery, Texas.

Departamentul de Sănătate al SUA a trimis aproximativ 30 de oameni în Maui, precum și una dintre cele trei morgi portabile – de aproximativ 22,5 tone și echipamente pentru a înființa o cameră mortuară complet funcțională, inclusiv mese de examinare, aparate cu raze X și echipamente de amprentare.

Rămășițele umane se deplasează în funcție de forma lor. Unui corp uman, de exemplu, i s-ar lua amprentele digitale și i s-ar înregistra caracteristici precum culoarea părului, înălțimea, greutatea și tatuajele. O radiografie ar putea identifica detalii utile, cum ar fi un implant de șold; un examen stomatologic poate fi comparat cu înregistrările dentare.

Rămășițele scheletice ar fi examinate de către medici legiști și antropologi pentru indicii. Probele de ADN au devenit un instrument crucial; Frank Sebastian, 68 de ani, comandantul DMORT din Maui, a spus că echipa a încheiat un parteneriat cu o companie care poate procesa ADN-ul în doar câteva ore.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro