Sari direct la conținut

Grecia: A douăsprezecea zi de luptă împotriva „celui mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE"

HotNews.ro
Pădure arsă în regiunea elenă Evros, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Pădure arsă în regiunea elenă Evros, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pentru a douăsprezecea zi consecutivă, Grecia se luptă cu „cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE”, ce a afectat nord-estul țării, în Evros, o regiune de la granița cu Turcia, transmite AFP.

Incendiul a început la 19 august și a mistuit deja peste 81.000 de hectare, inclusiv o mare parte din parcul național Dadia din Evros, potrivit Observatorului european Copernicus (EMS).

Acest incendiu este „cel mai mare înregistrat vreodată în UE”, a declarat marți Balazs Ujvari, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

UE a trimis 407 pompieri și 11 avioane și un elicopter din flota europeană pentru a ajuta Grecia, ceea ce reprezintă jumătate din resursele aeriene europene comune, potrivit Comisiei Europene.

Săptămâna trecută, 20 de persoane au fost găsite arse de vii, majoritatea migranți, inclusiv doi copii, în apropiere de Alexandroupoli, capitala Evros. Patru incendii rămân problematice în Evros, potrivit pompierilor greci, iar noi focare au dus la evacuarea satului Kotronia.

Suprafața arsă este de mărimea unui oraș precum New York, iar mai mult de o treime din pădurea Dadia a fost devastată, potrivit ziarului Ta Nea.

Cotidianul subliniază, de asemenea, lipsa de personal pentru a preveni aceste incendii, care devin din ce în ce mai intense ca urmare a schimbărilor climatice: „de exemplu, doar șapte pădurari gestionează 35.000 de hectare pe muntele Parnes”, în apropiere de Atena.

Pentru ecologistul Dimitris Stamatopoulos, citat de Ta Nea, „avem nevoie de un nou plan național pentru a consolida serviciile forestiere și prevenirea prin intermediul unei mai bune gestionări a pădurilor”.

Alexandros Dimitrakopoulos, un profesor specializat în incendii de pădure, a declarat pentru postul de televiziune Mega că este vorba despre „un dezastru ireversibil”. „Va dura ani de zile pentru a reconstrui această pădure unică. Chiar și peste 100 de ani, s-ar putea să nu reușim să recuperăm această biodiversitate”, a adăugat el.

La fel ca și alte țări din jurul Mediteranei, Grecia a fost afectată în această vară de numeroase incendii care au ars până acum 120.000 de hectare, potrivit estimărilor Observatorului Național grec – de trei ori mai mult decât media anuală de după 2006, potrivit EMS.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro