Sari direct la conținut

VIDEO Azerbaidjanul oprește acțiunile militare în Karabah după ce separatiștii armeni s-au predat

HotNews.ro
Soldații ruși de menținere a păcii au adăpostit refugiați din Stepanakert în timpul ofensivei Azerbaidjanului, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Soldații ruși de menținere a păcii au adăpostit refugiați din Stepanakert în timpul ofensivei Azerbaidjanului, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Azerbaidjanul a declarat miercuri că a oprit acțiunea militară în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, după ce forțele separatiste armene de acolo s-au predat și au convenit asupra unui armistițiu ale cărui termeni indicau că zona va reveni sub controlul Baku, relatează Reuters.

Etnicii armeni din regiunea separatistă Nagorno-Karabah au acceptat o propunere a Rusiei de încetare a focului, la 24 de ore după ce Azerbaidjanul a început o ofensivă pentru a prelua controlul asupra enclavei, soldată cu zeci de morţi şi sute de răniţi.

Conform acordului, confirmat de ambele părți și în vigoare de la ora 13.00 (09.00 GMT) miercuri, forțele separatiste se vor desființa și dezarma, iar discuțiile despre viitorul regiunii și ale etnicilor armeni care locuiesc acolo vor începe joi.

Karabah, o zonă muntoasă din regiunea mai extinsă volatilă a Caucazului de Sud, este recunoscută la nivel internațional ca teritoriu al Azerbaidjan, dar o parte din ea a fost condusă de autoritățile armene separatiste care spun că zona este patria lor ancestrală.

De teamă a ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor, mulți etnici armeni s-au îndreptat către aeroportul din Stepanakert, capitala regiunii, cunoscută sub numele de Khankendi de către Azerbaidjan. Alții s-au adăpostit cu trupele ruse de menținere a păcii.

Azerbaidjanul a declarat că intenționează să integreze cei 120.000 de etnici armeni din zonă și că drepturile lor vor fi protejate prin constituție.

Dar unii armeni – având în vedere că regiunea a fost în centrul a două războaie de la căderea URSS din 1991 – sunt sceptici, iar Armenia vecină a acuzat Azerbaidjanul că încearcă să curețe etnic teritoriul, ceea ce Baku neagă.

„Practic, ne spun că trebuie să plecăm, nu să stăm aici sau să acceptăm că aceasta este o parte a Azerbaidjanului – aceasta este, în principiu, o operațiune tipică de curățare etnică”, a declarat pentru Reuters, Ruben Vardanyan, un fost oficial de rang înalt în administrația etnică armeană din Karabah.

El a spus că aproape 100 de persoane au fost ucise și alte sute au fost rănite în lupte.

Reuters nu a putut verifica asta.

Separatiștii își predau armele

Predarea oficială a luptătorilor separatiști și predarea armelor și echipamentelor lor erau așteptate mai târziu miercuri.

Armenia, care spune că nu are forțe militare în Karabah, în ciuda afirmațiilor azere, nu a intervenit militar.

Nu era clar câți etnici armeni vor alege să rămână în Karabah.

Ministerul rus al Apărării, care are mii de forțe de menținere a păcii acolo, a difuzat imagini cu armenii din Karabah primind adăpost temporar într-o unitate militară rusă improvizată.

Un acord care naște nemulțumiri în Armenia

Rezultatul, o victorie militară a Azerbaidjanului, susținut de Turcia, ale cărui forțe le depășeau cu mult pe cele ale separatiștilor, ar putea provoca tulburări politice în Armenia vecină, unde unele forțe politice sunt supărate că Erevan nu a putut face mai mult pentru a-i proteja pe armenii Karabah.

Prim-ministrul armean Nikol Pașinian se confrunta deja miercuri cu apeluri de la unii oponenți de a demisiona.

Unii armeni sunt, de asemenea, furioși că Rusia, care are trupe de menținere a păcii acolo și a ajutat la negocierea unui acord anterior de încetare a focului în 2020, după un război de 44 de zile, nu a reușit să oprească Azerbaidjanul.

Kremlinul a respins această critică miercuri, iar președintele Vladimir Putin a fost citat afirmând că trupele ruse de menținere a păcii vor proteja populația civilă din Karabah.

Separatiștii care conduc auto-numita „Republică Arțah” au spus că au fost forțați să accepte condițiile Azerbaidjanului – transmise de trupele ruse de menținere a păcii – după ce armata azeră a spart liniile lor și a pus mâna pe o serie de locații strategice, în timp ce lumea nu a făcut nimic.

„Autoritățile Republicii Arțah acceptă propunerea comandamentului contingentului rus de menținere a păcii de a înceta focul”, au spus aceștia într-un comunicat.

Azerbaidjanul a spus că nu mai poate tolera o situație pe care o considera o amenințare la adresa securității și suveranității sale teritoriale.

Viceministrul armean de externe Paruyr Hovhannissyan a declarat pentru Reuters că armenii din Karabah ar putea „într-o lume ideală” să trăiască sub dominația azeră, dar că experiența istorică a făcut-o greu de imaginat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro