Statul Alabama vrea să execute un deținut printr-o metodă absolut nouă / Aceasta va fi folosită pe un condamnat care a supraviețuit injecției letale
Curtea Supremă din Alabama urmează să decidă dacă va permite sau nu ca acest stat să devină primul care execută un deținut printr-o metodă nouă: asfixierea cu azot gazos, transmite Reuters.
Luna trecută, procurorul general al statului Alabama, Steve Marshall, a cerut instanței să permită statului să procedeze la gazarea lui Kenneth Smith, condamnat pentru crimă în 1996, folosind o mască de față conectată la o butelie de azot menită să îl priveze de oxigen.
Avocații lui Smith au susținut că protocolul netestat ar putea încălca prevederea din Constituția SUA privind „pedepsele crude și neobișnuite”. Aceștia urmează să depună vineri la tribunal contestația la cererea procurorului general privind aplicarea sentinței de condamnare la moarte.
Experții în materie de pedeapsă cu moartea spun, de asemenea, că statul nu a furnizat suficiente informații despre modul în care va atenua pericolul pe care îl reprezintă pentru personalul responsabil cu execuția și pentru alte persoane utilizarea unui gaz invizibil și inodor în interiorul „camerei morții”.
Un condamnat care a supraviețuit injecției letale
Smith, în vârstă de 58 de ani, este una dintre singurele două persoane în viață din SUA care au supraviețuit unei încercări de execuție, după ce Alabama a ratat execuția prin injecție letală programată anterior, în noiembrie anul trecut, când mai multe încercări de a-i introduce acul într-o venă au eșuat.
Cele mai multe execuții din SUA folosesc injecții letale cu barbiturice, dar metoda veche de zeci de ani a devenit mai dificilă în ultimii ani. Unele state s-au chinuit să obțină medicamentele necesare, deoarece companiile farmaceutice refuză să le vândă sistemelor penitenciare.
În urma autopsiilor, s-a constatat că plămânii persoanelor executate prin injecție letală erau plini de lichide însângerate cu spumă, ceea ce, potrivit opozanților pedepsei, arată că acestea au suferit o senzație de înec înainte de a muri.
În solicitarea de emitere a mandatului execuție, biroul procurorului general a făcut publică o versiune puternic cenzurată a noului protocol de gazare al Departamentului de Corecție din Alabama, pe care îl numește „hipoxie cu azot”.
În camerele de gazare folosite în execuțiile anterioare de către statele americane și în lagărele de concentrare naziste, pentru a ucide se foloseau gaze otrăvitoare precum cianura de hidrogen.
Azotul, însă, nu este otrăvitor, constituind aproximativ 78% din aerul respirabil. În metoda propusă de Alabama, pe care legislatorii au aprobat-o în 2018, acesta este menit să înlocuiască oxigenul inhalat de către condamnat.
„Este clar pentru mine că habar nu au ce fac”
Oklahoma și Mississippi au aprobat, de asemenea, execuțiile prin asfixiere cu azot, dar nu au încercat încă metoda.
Porțiunile necenzurate din protocolul din Alabama indică faptul că Smith ar urma să fie așezat pe o targă, iar o mască ar urma să fie aplicată pe fața sa. Multe detalii despre noul aparat rămân neclare, dar masca are atașat atât un tub de admisie, cât și un mecanism de evacuare pentru respirațiile expirate.
Dr. Joel Zivot, anestezist la Emory School of Medicine, care a fost martor expert în contestarea protocoalelor de execuție, a declarat că este destul de dificil pentru medici să mențină etanșeitatea atunci când aplică o mască unui pacient inconștient și nu este clar cum abordează Alabama această problemă în cazul utilizării unei măști pe un prizonier conștient și posibil necooperant.
„Este clar pentru mine că habar nu au ce fac. Dacă există aer care intră sub mască, atunci nu va muri”, a spus Zivot. Cineva care este lipsit temporar de oxigen, dar nu moare, riscă leziuni grave la nivelul creierului și al altor organe.
Kenneth Smith a fost condamnat pentru că a ucis-o în 1988 pe soția unui predicator, fiind vorba de o crimă la comandă plătită chiar de predicator.