Republica Moldova interzice membrilor Partidului Șor să candideze la alegerile locale, după ce Curtea Constituțională hotărâse că aceștia vor putea candida
Parlamentul Republicii Moldova a început miercuri să ia măsuri pentru a împiedica membrii partidului Șor, declarat neconstituțional în iunie, să candideze la alegerile locale pentru alte partide sau ca independenți, relatează Reuters și Ziarul de Gardă.
Deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat miercuri, 4 octombrie, și în a doua lectură modificările la Codul electoral, astfel încât nu vor putea să candideze la alegerile locale generale din 5 noiembrie persoanele care sunt „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic”.
Proiectul a fost votat în a doua lectură cu votul a 58 de deputați.
Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, documentul vizează prevederile care se referă la faptul că persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupau funcții elective din partea partidului respectiv, nu vor putea fi alese în cadrul unor scrutine electorale.
În contextul considerentelor Curții Constituționale, autorii proiectului de lege propun completarea Codului electoral pentru a stabili clar criteriile persoanelor care nu pot fi admise în calitate de candidat la alegeri.
În vederea aplicării restricției date, Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală de comun cu procuraturile specializate vor prezenta în adresa Comisiei Electorale Centrale informația cu privire la persoanele ce cad sub incidența criteriilor date, cu menționarea expresă a criteriului respectiv.
Curtea Constituțională a declarat partidul ȘOR neconstituțional în iunie, dar instituția a declarat marți că membrii săi au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie dacă nu reprezintă partidul interzis.
„Curtea a reținut că trebuie să fie făcută o distincție clară între partidul politic care a fost declarat neconstituțional și drepturile membrilor acestor partide.
Interzicerea partidului nu este de natură să afecteze în mod direct drepturile fundamentale ale tuturor acestor cetățeni. Trebuie să aibă în vedere rolul jucat de fiecare candidat la acțiunile care au dus la faptul că partidul politic din care făceau parte a fost declarat neconstituțional”, se menționa în explicațiile Curții Constituționale privind decizia pronunțată de marți.
Partidul oligarhului fugar Ilan Șor a organizat luni proteste împotriva președintelui Maia Sandu și a guvernului său din cauza creșterii prețurilor. Sandu i-a acuzat pe Șor și Rusia că au încercat să destabilizeze Moldova de la invadarea Ucrainei de către Moscova, pe care a criticat-o cu înverșunare.