Sari direct la conținut

Cum a fost posibil atacul surpriză al Hamas? Prima declarație a șefului Armatei israeliene despre eșecul forțelor de apărare

HotNews.ro
Militanții Hamas au ucis 260 de persoane la festivalul Supernova care se desfășura aproape de granița Israelului cu Gaza, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Militanții Hamas au ucis 260 de persoane la festivalul Supernova care se desfășura aproape de granița Israelului cu Gaza, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Șeful Armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a făcut joi primele declarații de presă de la atacul lansat sâmbătă de Hamas și care a luat prin surprindere Israelul, el recunoscând eșecul Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), scrie BBC.

„IDF este responsabilă pentru securitatea țării și a cetățenilor săi, iar sâmbătă dimineață, în zona din jurul Fâșiei Gaza, nu ne-am ocupat”, a spus generalul Herzi Halevi.

„Vom învăța, vom investiga, dar acum trebuie să ne ocupăm de război”, a mai declarat șeful Forțelor de Apărare ale Israelului.

Întrebat despre ostaticii luați în Gaza – al căror număr este estimat la cel puțin 150 – șeful Armatei israeliene a răspuns: „Prețul războiului este mare și dificil. Vom face totul pentru a aduce ostaticii înapoi acasă”.

Atacuri aeriene, pe mare și pe uscat. Civili împușcați, luați ostatici, familii forțate să se baricadeze, temându-se pentru viața lor. Sâmbătă – o zi care a început cu sunetul sirenelor de raid aerian s-a transformat până la prânz într-unul dintre cele mai terifiante atacuri pe care le-a cunoscut Israelul în cei 75 de ani de existență.

Sistemul de apărare antiaeriană „Iron Dome” este de peste un deceniu prima linie de apărare a Israelului ​în fața atacurilor cu rachete lansate de Hamas și Hezbollah, însă el a eșuat sâmbătă, când a trecut prin cel mai solicitant test de la intrarea sa în funcțiune, scrie Insider.

Sub acoperirea valului de rachete lansat sâmbătă, Hamas a reușit să își lanseze atacul surpriză asupra Israelului, ucigând peste 1.300 de persoane și luând sute de ostatici, atât din rândul forțelor armate israeliene, cât și al civililor.

Sistemul automat „Iron Dome”, care urmărește și interceptează atacurile cu rachete și artilerie, trebuia să fie o componentă crucială a primei linii de apărare a statului israelian, mai ales în condițiile în care serviciile de informații ale Israelului au suferit unul dintre cele mai grave eșecuri din istoria lor.

Israelul susține că sistemul „Iron Dome” a avut o eficacitate de aproximativ 90% în interceptarea rachetelor lansate împotriva sa în ultimii 12 ani. Însă atacul cu rachete de sâmbătă al Hamas, la care s-a adăugat organizația teroristă Hezbollah din Liban o zi mai târziu, a ridicat unele semne de întrebare legate de performanța sa.

Israelul a declarat apoi stare de război și ripostează cu atacuri masive asupra Fâșiei Gaza, cu scopul declarat de a distruge grupul islamist Hamas, înaintea unei posibile ofensive terestre în fâșia de coastă palestiniană.

În cea de a cincea zi de război, bilanțul victimelor din Gaza a trecut de 1.400 de morți și peste 6.200 de răniți, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro