Sari direct la conținut

Gaza: „Chiar și războaiele au reguli”, insistă șeful ONU

HotNews.ro
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Foto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Foto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Chiar și războaiele au reguli”, a declarat vineri secretarul general al ONU înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind situația din Israel și Gaza, cerând acces umanitar „imediat” în enclava palestiniană aflată sub asediu, potrivit AFP.

„Situația din Gaza a atins un nivel periculos de scăzut”, a declarat Antonio Guterres în fața presei, descriind un „sistem de sănătate pe punctul de a se prăbuși”, „morgi care se revarsă” și „o criză a apei” în enclava palestiniană asediată.

„După zile de lovituri aeriene, forțele armate israeliene au ordonat palestinienilor din orașul Gaza și din jurul acestuia să plece în sudul teritoriului”, a precizat el.

„Deplasarea a peste un milion de persoane printr-o zonă de război dens populată către o zonă fără hrană, apă sau adăpost, în timp ce întregul teritoriu este sub asediu, este extrem de periculoasă și, uneori, pur și simplu imposibilă”, a insistat el.

Anterior, purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric, a repetat apelul ONU pentru ca ordinul de evacuare să fie „anulat”, precizând că Antonio Guterres este „în contact permanent” cu autoritățile israeliene „pentru a le îndemna să evite o catastrofă umanitară”.

„De șase zile nu mai vine nimic. Unul dintre colegii mei de la UNRWA (agenția ONU pentru refugiații palestinieni) mi-a spus la telefon că nu a mai văzut niciun strop de apă de șase zile. Aproape că am ajuns la fundul sacului”, a declarat Stéphane Dujarric.

Întrebat despre termenul de 24 de ore, în condițiile în care armata israeliană a precizat că evacuarea „va dura”, Stéphane Dujarric a răspuns că nu poate decât să transmită ceea ce s-a spus la ONU. „Timpul este esențial”, a insistat el.

„Avem nevoie de acces umanitar imediat în toată Fâșia Gaza, pentru a aduce combustibil, alimente și apă tuturor celor care au nevoie”, a insistat Antonio Guterres. „Chiar și războaiele au reguli”.

„Dreptul internațional umanitar și al drepturilor omului trebuie respectat și aplicat; civilii trebuie să fie protejați și nu trebuie să fie folosiți ca scuturi”, a adăugat el, reiterând apelul său pentru eliberarea imediată a „tuturor ostaticilor” deținuți de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, care a lansat sâmbătă un atac fără precedent asupra Israelului.

Secretarul general și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la riscul ca ostilitățile să se extindă în regiune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro