Sari direct la conținut

Ce este punctul de trecere a frontierei Rafah și cine îl controlează?

HotNews.ro
Rafah, punct vamal, Foto: Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia
Rafah, punct vamal, Foto: Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia

În extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, la granița cu Egiptul, se află punctul de trecere a frontierei Rafah. Se așteaptă ca Egiptul să îl deschidă în curând pentru câteva ore pentru cetățenii străini și pentru cei din Gaza care au dublă cetățenie, scrie Sky News.

Aceasta va însemna o evadare din război pentru un număr limitat de palestinieni. Dar majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza vor rămâne blocați în enclava devastată de război.

Rafah este singura poartă de acces din Gaza către restul lumii care nu este controlată direct de Israel.

Aceasta se află sub controlul Egiptului, ca parte a unui acord cu Israelul și Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, nu a fost niciodată un punct de trecere a frontierei normal, complet deschis.

De-a lungul anilor, a fost închisă zile, săptămâni și luni la rând. Atunci când se deschide, este adesea intermitent și se poate închide din nou brusc.

Locuitorii din Gaza nu știu niciodată când se va deschide sau pentru cât timp, astfel încât le este imposibil să își planifice viața.

Dacă ești blocat în afara Gaza atunci când Rafah se închide, nu ai nicio șansă să te întorci înapoi.

Chiar și în cele mai bune condiții, punctul de trecere nu este fiabil și stabil.

„Ceea ce m-a frapat întotdeauna când am relatat de la Rafah a fost disperarea locuitorilor din Gaza care așteptau să călătorească. Atunci când era deschis, punctul de trecere era plin de oameni, uneori mii, toți nesiguri că vor reuși să ajungă”, spun jurnaliștii Sky News de la fața locului.

Egiptul controlează strict punctul de trecere Rafah, iar palestinienii îl acuză că este complice la asediul asupra Gaza prin refuzul de a menține frontiera deschisă permanent, 24 de ore pe zi.

Nu există niciun stimulent pentru ca Egiptul să deschidă acum acest punct de trecere și să permită sutelor de mii de locuitori din Gaza să scape de război.

Dacă ar face acest lucru, populația din Gaza ar deveni problema Egiptului, iar acesta este ultimul lucru pe care și-l dorește Cairo.

Israelul nu a permis deschiderea punctului de trecere Rafah, afirmă Egiptul

Ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry a declarat că guvernul israelian nu a adoptat încă o poziție care să permită deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza.

Egiptul a urmărit să mențină operațional punctul de trecere Rafah, a declarat Shoukry, calificând drept „periculoasă” situația cu care se confruntă poporul palestinian din Gaza.

După ce SUA au ajuns la un acord la Cairo, punctul de trecere ar fi trebuit să se deschidă în această dimineață pentru a permite cetățenilor străini să fugă prin Egipt.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro