Sari direct la conținut

Rezultat final al alegerilor din Polonia: Donald Tusk este în pole position să formeze guvernul, PiS se confruntă cu perspectiva intrării în opoziție

HotNews.ro
Donald Tusk, Foto: Damian Burzykovski / Imago Stock and Photo / Profimedia Images
Donald Tusk, Foto: Damian Burzykovski / Imago Stock and Photo / Profimedia Images

Rezultatul final al alegerilor parlamentare din Polonia a arătat că partidul de guvernare Lege și Justiție (PiS) și aliații săi nu au obținut numărul de voturi necesare pentru un nou mandat de guvernare, deschizând calea pentru opoziția condusă de fostul premier Donald Tusk, relatează Reuters.

Rezultatul final al alegerilor, anunţat marţi la Varşovia, a confirmat că formaţiunea PiS a premierului Mateusz Morawiecki s-a plasat pe prima poziţie, cu 35,38% din voturi, în timp ce Coaliţia Civică (KO), liberală şi de opoziţie, a fostului premier Donald Tusk, a ieşit pe locul al doilea, cu 30,7%.

Cu toate acestea, coaliţia lui Tusk are calea mai uşoară de a forma un guvern, alături de alianța „A Treia Cale” – marea câștigătoare a votului de duminică -, care a obţinut 14,4%, şi cu partidul Noua Stângă, cu 8,61%.

Această alianţă ar deţine 248 de locuri în parlamentul de 460 de membri.

Morawiecki ar putea, de asemenea, să încerce să formeze o coaliţie, dar singurul său partener realist este coaliția de extrema dreapta „Confederaţia”, al cărui număr mic de mandate nu ar fi suficient pentru a ajuta la crearea unei majorităţi de guvernare.

Rezultatul final al numărării voturilor confirmă în cea mai mare parte exit poll-urile apărute duminică seara după închiderea urnelor.

Ce urmează după alegerile din Polonia?

Cu toate acestea, Tusk și aliații săi ar putea fi nevoiți să aștepte săptămâni sau chiar luni înainte de a avea ocazia de a forma un guvern.

Președintele Andrzej Duda, un fost membru al PiS, a declarat că va da prima șansă partidului câștigător, sugerând că premierul Mateusz Morawiecki sau un alt lider al formațiunii de dreapta va încerca primul să formeze un guvern.

Dar, în condițiile scorului sub așteptări obținut de „Confederație”, PiS nu prea are aliați la care să recurgă.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, le-a spus celor reuniți la sediul partidului că nu este clar dacă rezultatul de duminică se va traduce printr-un nou mandat.

„Trebuie să avem speranța că, indiferent dacă suntem la putere sau în opoziție, proiectul nostru va continua … Nu vom lăsa Polonia să piardă … dreptul de a-și decide propria soartă” a declarat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro