Sari direct la conținut

În fața eurodeputaților, actrița Cate Blanchett a denunțat „miturile periculoase” despre refugiați

HotNews.ro
Cate Blanchett, Foto: Michael Tran / AFP / Profimedia
Cate Blanchett, Foto: Michael Tran / AFP / Profimedia

Actrița australiană Cate Blanchett, ambasadoarea bunăvoinței pentru agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), i-a îndemnat miercuri pe deputații europeni să se opună „miturilor periculoase” care alimentează „frica” și politicile anti-imigrație, potrivit AFP.

Adresându-se camerei de la Bruxelles, ea a început prin a se referi la războiul dintre Israel și Hamas, repetând apelul UNHCR pentru „încetarea imediată a focului pentru a permite ajutorul umanitar și eliberarea imediată a tuturor civililor ținuți ostatici”, în aplauzele adunării.

„Conflictul a costat, și continuă să coste, mii de vieți nevinovate”, a adăugat ea.

Cate Blanchett a subliniat că războaiele, catastrofele naturale și tulburările politice au provocat strămutarea a 114 milioane de persoane în întreaga lume. Ea a precizat că marea majoritate a celor care și-au părăsit țările au rămas în țările vecine.

„Vă îndemn pe fiecare dintre voi să luați o poziție fermă împotriva miturilor periculoase care se vehiculează pe scară prea largă și care alimentează prea multă frică și ostilitate, conform cărora toți refugiații se îndreaptă spre Europa”, a declarat ea.

Referindu-se la exilații care încearcă să traverseze Marea Mediterană riscându-și viața, artista australiană a subliniat că „nimeni nu-și pune copiii într-o barcă dacă apa nu este mai sigură decât pământul”, adăugând că „zidurile, sârma ghimpată și refularea nu sunt o soluție”.

Ea și-a exprimat „rușinea” față de politica de migrație „discreditată și în mare parte abandonată” a țării sale, Australia, care, timp de ani de zile, i-a repatriat pe imigranții ilegali care încearcă să ajungă pe țărmurile sale în tabere improvizate.

De asemenea, ea a afirmat că Convenția de la Geneva privind refugiații, care datează din 1951 și care a fost pusă sub semnul întrebării de ministrul britanic de interne Suella Braverman, este „încă relevantă” și reprezintă „fundamentul umanității noastre comune”.

Actrița, care a citat mai multe mărturii ale refugiaților pe care i-a întâlnit în timpul misiunilor sale pentru UNHCR, i-a îndemnat pe deputați să „se asigure că politicile UE se concentrează pe protecția lor și nu pe întărirea frontierelor”.

De asemenea, ea a atras atenția UE asupra nevoilor financiare ale agențiilor umanitare. „În timp ce numărul persoanelor forțate să își părăsească casele este în creștere, finanțarea este în scădere în general”, a spus ea, subliniind că numai UNHCR are nevoie urgentă de 600 de milioane de dolari până la sfârșitul anului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro