Sari direct la conținut

Letonia: Fostul ministru de Interne a fost condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

HotNews.ro
Steagul leton si cel rusesc, Foto: Daniren / Alamy / Alamy / Profimedia
Steagul leton si cel rusesc, Foto: Daniren / Alamy / Alamy / Profimedia

Un tribunal din Riga i-a condamnat joi pe fostul ministru de interne leton Janis Adamsons și pe complicele său Gennady Silonov la 8 ani și jumătate și, respectiv, 7 ani și jumătate de închisoare pentru spionaj în favoarea serviciilor secrete rusești, potrivit AFP.

„Adamsons a colectat informații secrete și neclasificate în numele serviciilor secrete rusești (FSB) într-un mod ilegal, sistematic și țintit”, a declarat judecătorul Erlens Ernstsons după ce a dat verdictul.

După ce a ocupat funcția de ministru de interne în 1994 și 1995, Janis Adamsons, acum în vârstă de 67 de ani, a rămas deputat în Parlament timp de șase mandate, până în 2021, anul în care a fost arestat.

El a servit în marina sovietică între 1979 și 1992 ca ofițer politic. După ce s-a întors în Letonia, s-a alăturat marinei letone, care fusese recreată de la zero după 50 de ani de ocupație sovietică, înainte de a deveni șef adjunct al marinei și șef interimar al unei brigăzi de pază a frontierei.

Cetățeanul rus Gennady Silonov, fost ofițer KGB în anii 1980, a colectat informațiile transmise de Janis Adamsons în timpul a aproximativ patruzeci de întâlniri în decursul a patru ani, potrivit site-ului de știri Pietiek.com.

Silonov a fost ofițer KGB de carieră până în 1991, când serviciul secret de la Moscova a fost declarat în afara legii de către Letonia.

Adamsons nu era interesat să colaboreze cu serviciile secrete rusești pentru bani. Cel mai probabil, era interesat „din cauza convingerilor sale ideologice”, a declarat procurorul la postul de televiziune LTV.

Adamsons și Silonov au pledat nevinovat și intenționează să facă apel la verdict, în timp ce procuratura s-a declarat mulțumită de sentință.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro