Ce acuzații le aduce Rusia foștilor șefi ai Carlsberg pe care i-a arestat / Moscova ar fi luat o „țeapă” de la compania daneză
Procurorii ruși îi acuză pe foștii șefi ai Baltika, filiala Carlsberg din țară, arestați joi că au conspirat să lase compania rusă fără licențele de producere a berii înainte ca ea să fie naționalizată de guvernul de la Moscova, relatează TASS.
Agențiile de presă ruse au anunțat mai devreme în cursul zilei de joi arestarea lui Denis Șerstennikov, președintele Baltika și a lui Anton Rogacevski, vicepreședintele pentru probleme juridice al companiei, într-un caz de fraudă „la scară deosebit de mare”, însă din informațiile transmise inițial de mass-media de la Moscova nu era întru totul clar de ce sunt acuzați aceștia.
Un tribunal rus a anunțat la scurt timp după ce informația a apărut în presă că:
„Tribunalul Districtual Vyborg din Sankt Petersburg a înregistrat cererile anchetei de selectare a măsurilor preventive sub formă de detenție în legătură cu Denis Șerstennikov și Anton Rogacevski, acuzați de săvârșirea unei infracțiuni în temeiul Alineatului 4 a Articolului 159 din Codul penal al Federației Ruse (n.r. ‘fraudă pe scară largă’. Pe 15 noiembrie, inculpații au fost pusi sub acuzare”.
Cum a naționalizat Rusia afacerile Carlsberg din țară
Potrivit rechizitoriului obținut ulterior de agențiile de presă ale statului rus, procurorii în acuză pe cei doi „și alți complici neidentificați” că între martie 2022 și până în iulie 2023 că au transferat către filialele din Kazahstan și Belarus ale Carlsberg drepturile de licență pentru utilizarea mărcii Baltika.
Intervalul de timp menționat de procurorii ruși este important întrucât Carlsberg a anunțat în martie anul trecut, la scurt timp după începerea invaziei rusești în Ucraina, că va părăsi piața rusă.
Iar în data de 16 iulie a acestui an pe portalul oficial al actelor juridice din Rusia a fost publicat un decret semnat de președintele Vladimir Putin care a trecut activele Carlsberg și ale Danone din Rusia sub „administrarea temporară” a statului rus.
Mutarea a fost atât mai șocantă întrucât Carlsberg anunțase cu doar o lună înainte că a găsit un cumpărător rus pentru afacerile sale din țară.
„Este perfect clar faptul că ne-au furat afacerea din Rusia și nu îi vom ajuta să facă acest lucru să pară legitim”, a declarat Jacob Aarup-Andersen, CEO-ul Carlsberg în luna octombrie.
La începutul lui octombrie compania daneză a ripostat față de acțiunile guvernului rus, punând capăt acordurilor de licență pentru mărcile sale din Rusia, care permiteau Baltika să producă, să comercializeze și să vândă toate produsele Carlsberg în această țară.
Procurorii ruși par să invoce o „țeapă” dată de Carlsberg Moscovei
TASS notează acum, citându-și sursele din cadrul autorităților ruse, că danezii „ar fi trebuit să transfere dreptul de utilizare a mărcilor internaționale ale Carlsberg din Rusia către Baltika, dar inculpații știau cu siguranță că reprezentanții companiei străine nu au avut astfel de intenții”.
În plus, din ce pare să reiasă din informațiile difuzate de mass-media rusă, procurorii îi acuză pe Șerstennikov și Rogacevski că au transferat inclusiv drepturile asupra brandului Baltika, nu doar a celor internaționale ale Carlsberg, filialelor din Kazahstan și Belarus.
În acest sens, potrivit procurorilor, au fost întocmite două acorduri de licențiere până în 2042 în urma cărora Baltika trebuia să primească 295,6 milioane de ruble de la filialele Carlsberg din Kazahstan și Belarus.
Rechizitoriul afirmă însă că aceste sume nu au fost transferate niciodată și că „Baltika a suferit daune deosebit de mari” înainte de naționalizare.
Deși situația nu este întru totul clară, în esență s-ar părea că statul rus a rămas cu fabricile pe care le-a naționalizat de la Carlsberg, dar fără dreptul de a produce vreun brand de bere licențiat de compania daneză, inclusiv cel local.
Carlsberg avea 8 berării și în jur de 8.400 de angajați în Rusia. Compania daneză a respins joi după-amiaza toate acuzațiile formulate de procurorii ruși împotriva foștilor săi angajați, afirmând că sunt „false”.