Sari direct la conținut

OMS este îngrijorată de înmulțirea cazurilor de boli respiratorii din China

HotNews.ro
China, Foto: Stringer / AP / Profimedia
China, Foto: Stringer / AP / Profimedia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de cazuri de boli respiratorii în China şi a solicitat populaţiei „să adopte măsuri de protecţie”, transmite AFP.

Aceste îngrijorări vin la aproape patru ani de la apariţia în China a unei misterioase „pneumonii virale”, care avea să fie la originea pandemiei de COVID-19 şi pentru care OMS a fost criticată pentru presupusa sa lipsă de reacţie în declanşarea alarmei.

OMS cere informații detaliate

„OMS a trimis o solicitare oficială către China pentru a obţine informaţii detaliate cu privire la o creştere a bolilor respiratorii şi a focarelor de pneumonie raportate la copii”, a scris organizaţia pe reţeaua X (fostă Twitter), într-un comunicat a cărui autenticitate a fost confirmată pentru AFP de un purtător de cuvânt al OMS.

Organizaţia recomandă adoptarea unor „măsuri pentru reducerea riscului de boli respiratorii”.

Deja recomandate în timpul pandemiei de COVID-19, acestea includ vaccinarea, distanţarea faţă de pacienţi, izolarea în caz de simptome, testarea şi îngrijirea medicală în caz de necesitate, precum şi purtarea măştii de protecţie, dacă este cazul.

China dă vina pe ridicarea restricțiilor contra Covid

Adresându-se presei la 13 noiembrie, autorităţile chineze au atribuit această creştere a numărului de cazuri de boli respiratorii ridicării restricţiilor asociate COVID-19 şi circulaţiei agenţilor patogeni cunoscuţi.

Ele au subliniat ulterior necesitatea îmbunătăţirii monitorizării afecţiunilor în instituţiile sanitare şi în comunităţi, precum şi întărirea capacităţii sistemului sanitar în vederea îngrijirii pacienţilor, a reamintit OMS.

Media oficiale şi sistemul mondial pentru supravegherea bolilor ProMED au raportat marţi cazuri de pneumonie neconfirmată la copii în nordul Chinei. OMS a declarat că încearcă să clarifice de unde a obţinut ProMED aceste informaţii.

Organizaţia cu sediul la Geneva a solicitat miercuri Chinei „informaţii epidemiologice şi clinice suplimentare, precum şi rezultate de laborator privind aceste focare raportate la copii, prin mecanismul Regulamentului Sanitar Internaţional”.

OMS „a solicitat, de asemenea, informaţii suplimentare cu privire la tendinţele recente în ceea ce priveşte circulaţia agenţilor patogeni cunoscuţi, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19), RSV (virusul sinciţial respirator – n.r.) care afectează sugari şi copii mici şi Mycoplasma pneumoniae (o bacterie care provoacă o infecţie pulmonară – n.r.), precum şi asupra gradului de congestionare a sistemului sanitar”, se precizează în comunicat.

OMS se află în contact cu clinicieni şi oameni de ştiinţă prin parteneriatele şi reţelele sale tehnice existente în China.Organizaţia nu a oferit detalii cu privire la răspunsul Chinei la această cerere de informaţii.

OMS a criticat în repetate rânduri autorităţile chineze pentru lipsa lor de transparenţă şi cooperare în timpul pandemiei de COVID-19, ale cărei prime cazuri au apărut în China la sfârşitul anului 2019. Această lipsă de cooperare a fost denunţată de OMS şi de multe alte ţări în cadrul anchetei desfăşurate pentru stabilirea originilor pandemiei, care nu a condus încă la o concluzie definitivă.

De la jumătatea lunii octombrie, OMS a precizat că în nordul Chinei a fost raportată o creştere a numărului de cazuri de boli asemănătoare gripei, comparativ cu aceeaşi perioadă din ultimii trei ani, relatează Reuters. În ultimele zile, media din oraşe precum Xian, în nord-vestul ţării, au postat imagini video cu spitale aglomerate de părinţi şi copii aflaţi în sălile de aşteptare. Unii utilizatori de reţele sociale au postat fotografii cu copii care îşi fac temele în timp ce li se administrează perfuzii intravenoase în spital.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro