Sari direct la conținut

VIDEO Uniunea Europeană deschide uşa de aderare a Ucrainei, dar eșuează în acordarea unui nou ajutor. Ungaria, de neclintit

HotNews.ro
Charles Michel, Volodimir Zelenski si Ursula von der Leyen la un summit la Kiev, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Charles Michel, Volodimir Zelenski si Ursula von der Leyen la un summit la Kiev, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Liderii Uniunii Europene au eşuat în cursul nopţii de joi spre vineri în a convinge Ungaria să-şi ridice vetoul pentru acordarea pentru Ucraina a unui nou ajutor de 50 de miliarde de euro, după ce reuşiseră anterior să deschidă negocierile de aderare cu această ţară aflată în război şi cu Republica Moldova, notează AFP.

„Rezumatul nopţii: veto pentru fonduri suplimentare în favoarea Ucrainei, ca şi pentru propunerea de revizuire a bugetului european”, a scris premierul ungar Viktor Orban pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

Celelalte 26 de ţări ale UE, reunite cu Ungaria în summit la Bruxelles, au fost nevoite să se plece în faţa obstinaţiei liderului naţionalist maghiar.

„Vom reveni asupra subiectului la începutul lui ianuarie, în cadrul unui nou summit”, a declarat la miezul nopţii preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Suntem 26 de ţări care au dat undă verde. Nu există un acord cu Ungaria în acest moment, dar sunt încrezător că îl vom realiza anul viitor”, a adăugat premierul olandez Mark Rutte, citat de AFP, conform Agerpres.

UE plănuise să acorde Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro – 33 de miliarde de euro împrumuturi şi 17 de miliarde de euro în granturi – pe o perioadă de patru ani începând de anul viitor.

Acest nou ajutor este considerat crucial de Kiev într-un moment în care ajutorul american de peste 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congres din cauza reticenţei aleşilor republicani.

Liderii europeni au reuşit, totuşi, cu câteva ore înainte, să cadă de acord asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Viktor Orban a acceptat de această dată să se abţină, pentru a nu fi nevoit să aprobe o decizie pe care continuă să o considere dezastruoasă pentru viitorul UE.

O decizie istorică

Consiliul European a aprobat joi începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina.

Imediat după anunțul oficial, Maia Sandu și Volodimir Zelenski au reacționat în același ton.

  • „Victorie pentru Moldova. Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră.
  • Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
  • Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult.Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
  • „Victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care ne motivează, inspiră și întărește”, a scris și Zelenski pe X.

Cum s-a ajuns la soluţia care a făcut posibilă decizia de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova

Liderii UE au convenit deschiderea negocierilor de aderare după retragerea premierului ungar Viktor Orbán din sala de ședințe.

După mai multe ore de discuţii dificile privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, pe care premierul ungar Viktor Orbán le bloca cu veto-ul său, cancelarul german Olaf Scholz a fost cel care a venit cu soluţia.

Scholz i-a spus lui Orban, în faţa celorlalţi lideri, că, dacă într-adevăr nu este dispus să accepte, ar putea părăsi sala, astfel încât liderii UE să poată lua o decizie unanimă privind extinderea în absenţa sa, au declarat doi oficiali informaţi cu privire la discuţii.

Cu toate acestea, propunerea nu a venit spontan, ci fusese convenită în discuţiile anterioare, a declarat unul dintre oficiali. Un al treilea oficial a declarat că Orban a fost „momentan absent din sală într-o manieră convenită în prealabil şi constructivă”.

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, Viktor Orban apare reiterându-și poziția potrivit căreia Ucraina nu este pregătită să înceapă discuțiile de aderare la UE.

  • „Dar 26 de state membre au fost neclintite că această decizie trebuie luată, așa că Ungaria a decis că dacă 26 de state membre au decis acest lucru, atunci ar trebui să meargă pe drumul lor. Ungaria nu dorește să participe la această decizie proastă și, prin urmare, a rămas departe de decizia de astăzi”, a spus Orban.

Balázs Orbán, consilier politic al premierului Viktor Orbán, a subliniat că drumul Ucrainei către aderarea la UE este lung și că va avea nevoie de o serie de decizii unanime. Acesta a explicat totodată decizia premierului Viktor Orban de a ieși din sala la momentul deciziei de începere a negocierilor de aderare cu Ucraina.

„În urma unor negocieri ample, Ungaria a optat să iasă din sala de ședințe și să se abțină de la vot – nu pentru a împiedica rezultatul, ci pentru a evita cooperarea în ceea ce percepem ca e o decizie greșită. Acordul Consiliului European reprezintă o decizie de principiu. Ulterior, statele membre trebuie, de asemenea, să convină în unanimitate asupra cadrului specific de negociere. În plus, vor fi necesare minimum 70 de decizii unanime în următorii ani pentru a susține aderarea Ucrainei la UE”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro