Sari direct la conținut

„Să nu existe niciun dubiu”. Viktor Orban avertizează că Ungaria încă poate opri procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: Fernando Gens / DPA / Profimedia
Viktor Orban, Foto: Fernando Gens / DPA / Profimedia

Ungaria va putea opri ulterior procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană dacă va fi necesar, în timp ce Bruxellesul a luat o „decizie proastă” când a decis să înceapă discuţiile de aderare cu Kievul, a declarat premierul Viktor Orban, vineri, la radioul de stat ungar, conform agenţiilor MTI, Reuters şi France Presse.

Orban, care s-a opus aderării Ucrainei la UE şi s-a abţinut joi de la decizia UE, a mai spus că dacă Uniunea Europeană doreşte să-şi modifice bugetul actual, atunci va fi „o ocazie extraordinară pentru Ungaria să spună că ar trebui să primească banii la care are dreptul”.

„Factorii de decizie din UE trebuie să suporte costurile acestei decizii”

Decizia UE de a începe discuţiile de aderare cu Ucraina a fost una „proastă”, cu posibile dezavantaje, a insistat Orban în interviul la radioul public, adăugând că Ungaria „nu va plăti costurile financiar şi economic”.

În interviul acordat la Bruxelles, Orban a spus că „factorii de decizie din UE trebuie să suporte costurile acestei decizii”. Statele membre ale UE au vrut „să meargă în această direcţie prin ceartă”, iar Ungaria a avut şansa să avertizeze că „aceasta este o decizie proastă”, a spus el.

Ungaria ar putea „opri acest proces mai târziu”, a insistat Orban, adăugând că decizia finală privind aderarea Ucrainei va fi luată de către parlamentul ungar.

„Dacă interesele fermierilor unguri trebuie protejate, atunci Ungaria va aplica frâna de mână – să nu existe nicio îndoială în legătură cu aceasta”, a spus el.

UE este obişnuită să ia decizii proaste, a susținut Orban, enumerând criza financiară din 2008, migraţia şi deciziile luate asupra războiului din Ucraina de a merge mai degrabă „spre război şi sancţiuni” decât în direcţia păcii.

„Nu jumătate, niciun sfert, ci totul”

Premierul ungar Viktor Orban a cerut, de asemenea, „toate fondurile europene” pentru Ungaria, din care miliarde de euro rămân blocate, înainte de a lua în considerare eventuala ridicare a dreptului de veto asupra noului ajutor pentru Ucraina.

„Întotdeauna am spus că, dacă am proceda la o modificare a bugetului UE (…), Ungaria ar profita de ocazie pentru a cere clar ceea ce merită. Nu jumătate, niciun sfert, ci totul”, a subliniat liderul naţionalist în interviul acordat radioului de stat, conform Agerpres.

Ungaria nu are niciun interes ca Uniunea Europeană să contracteze împrumuturi pentru finanţarea ajutorului către Ucraina, a reiterat prim-ministrul Viktor Orban.

În interviul de la Bruxelles, Orban a mai spus că banii blocului comunitar sunt structuraţi astfel încât ceea ce a fost plătit către buget, a fost şi cheltuit.

„Am făcut o excepţie odată şi a ieşit prost”, a spus el, referindu-se la împrumuturile comune pentru finanţarea redresării postpandemie. „Nu oricine a avut voie să acceseze aceşti bani în acelaşi mod. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple din nou”, a insistat Orban.

Premierul ungar a numit situaţia din Ucraina „rea”, adăugând că războiul nu trebuie alimentat cu mai mulţi bani, ci oprit.

„Este necesară o încetare a focului şi negocieri de pace”, a spus el. Începutul discuţiilor de aderare a Ucrainei „în sine nu va dăuna deocamdată intereselor Ungariei”, dar finanţarea Kievului cu împrumuturi „face deja rău intereselor” noastre, a adăugat el.

Consiliul European a aprobat joi începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina.

Liderii UE au convenit deschiderea negocierilor de aderare după retragerea premierului ungar Viktor Orbán din sala de ședințe.

După mai multe ore de discuţii dificile privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, pe care premierul ungar Viktor Orbán le bloca cu veto-ul său, cancelarul german Olaf Scholz a fost cel care a venit cu soluţia.

Scholz i-a spus lui Orban, în faţa celorlalţi lideri, că, dacă într-adevăr nu este dispus să accepte, ar putea părăsi sala, astfel încât liderii UE să poată lua o decizie unanimă privind extinderea în absenţa sa, au declarat doi oficiali informaţi cu privire la discuţii.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Uniunea Europeană deschide uşa de aderare a Ucrainei, dar eșuează în acordarea unui nou ajutor. Ungaria, de neclintit

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro