Sârbii din Kosovo nu mai au voie să circule cu vechile plăcuţe de înmatriculare. Măsura, amânată de câteva ori, a intrat acum în vigoare
Sârbii din Kosovo nu mai pot folosi începând de vineri vechile numere de înmatriculare ale maşinilor, obţinute anterior independenţei ţării faţă de Serbia, o decizie care a fost amânată de câteva ori, după ce a declanşat cele mai grave violenţe etnice din ultimii doi ani în fosta provincie sârbă, relatează sâmbătă agențiile Reuters și News.ro.
Susţinuţi de Belgrad, cei aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în partea de nord a ţării refuză să recunoască Kosovo ca stat de sine stătător şi au folosit plăcuţe de înmatriculare înregistrate înainte de 1999, când fosta provincie făcea parte din Serbia.
Guvernul kosovar a anunţat că acceptarea acestui lucru s-a încheiat vineri la miezul nopţii şi toţi şoferii cu plăcuţe vechi vor fi penalizaţi, maşinile lor urmând să fie confiscate. Guvernul a amânat aplicarea acestei decizii de mai multe ori pentru a permite şoferilor să obţină noi plăcuţe de înmatriculare.
Poliţia a raportat că din cele 10.000 de vehicule care aparţin sârbilor kosovari din nordul ţării, aproximativ 4.200 au plăcuţe de înmatriculare noi, eliberate de autorităţile din Kosovo, în timp ce mulţi alţii şi-au înregistrat maşinile în Serbia şi au voie să le folosească şi în Kosovo.
„Astăzi nu mai vedem în trafic maşini cu numere vechi”, a declarat pentru Reuters Veton Elshani, comandantul adjunct al poliţiei kosovare din nordul ţării. „Le-am spus agenţilor de poliţie că în următoarele două zile trebuie doar să-i avertizeze pe şoferi, dar începând de luni îi vom amenda sau chiar le vom confisca vehiculele”, a precizat oficialul.
Aplicarea noii reguli privind plăcuţele de înmatriculare auto a fost principalul motiv pentru care, în 2022, sârbii au părăsit toate instituţiile din Kosovo, cum ar fi municipalităţile, poliţia şi instanţele din regiunea de nord. În acest an, regiunea a fost martora celor mai grave violenţe de la independenţa Kosovo în 2008, culminând cu atacul sârbilor înarmaţi asupra poliţiei din satul Banjska, în septembrie, atac soldat cu moartea unui agent de poliţie şi a trei bărbaţi înarmaţi.
Citește și:
- Kosovo spune că Serbia se comportă ca Rusia față de Ucraina înainte să o invadeze
- Washingtonul cere Serbiei să își retragă trupele masate la granița cu Kosovo
- Serbia anunță că a redus la „normal” numărul de soldați de la granița cu Kosovo
Te-ar putea interesa și:
- Președintele Serbiei vorbește de un sprijin extern pentru „curăţirea etnică” în Kosovo / Comisia Europeană ameninţă Serbia cu sancţiuni
- Vucic: Kosovo va fi în Serbia în timpul mandatului meu, după aceea întrebaţi pe altcineva
- Aleksandar Vucic: Serbia nu va „capitula”, nu va recunoaşte niciodată Kosovo, dar „NATO este peste tot în jurul nostru”