Sari direct la conținut

Un aliat al lui Vladimir Putin ridiculizează temerile suedezilor că vor fi atacați de Rusia: „Încă nu s-au calmat după înfrângerea de la Poltava”

HotNews.ro
Alexei Puskov (stanga), Foto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia
Alexei Puskov (stanga), Foto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

Senatorul rus Alexei Pușkov, un aliat al președintelui Vladimir Putin, a ridiculizat miercuri îngrijorările exprimate de înalți oficiali suedezi privind un potențial război între cele două țări, afirmând că Suedia nu a trecut încă peste faimoasa sa înfrângere în Bătălia de la Poltava, relatează Euractiv.

„Sweden este una dintre țările fruntașe în Europa în ceea ce privește nivelul de paranoia anti-rusă. Submarine rusești pescuiesc acolo de mulți ani iar, pentru unii, aceasta a devenit principala preocupare din viața lor”, a scris pe canalul său de Telegram Pușkov, președintele comisiei pentru serviciile de informații din Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus.

Comentariile sale vin după ce recent mai mulți oficiali de rang înalt din Suedia care au participat la conferința anuală pe teme de securitate „Folk och Försva”, organizată la Sälen în vestul țării, au lansat avertismente privind riscurile pe care Rusia le reprezintă pentru securitatea națională.

„Mulți au spus asta înaintea mea, dar permiteți-mi să o spun și eu cu autoritatea funcției ocupate: în Suedia ar putea exista un război”, a declarat duminică Carl-Oskar Bohlin, ministrul pentru apărare civilă al Suediei.

Generalul Micael Bydén, comandantul suprem al forțelor armate suedeze, a lansat un avertisment asemănător luni.

„Trebuie să înțelegem cât de gravă este situația și ca oamenii, până la nivelul individual, să se pregătească mental”, a spus el.

Senatorul rus afirmă că unii suedezi „aproape că visează la război”

Însă Pușkov, despre care Euractiv scrie că este unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin în parlamentul rus, a calificat miercuri comentariile generalului suedez ca fiind „baliverne pe care Suedia le avansează de ani de zile”.

„Aparent, așa încearcă ei să acorde Suediei o importanță geopolitică pe care nu o are. Uneori pare că unii militari suedezi, precum și jurnaliști, aproape că visează la război”, a mai scris senatorul rus pe Telegram.

„Aparent, ei nu se pot liniști după înfrângerea de la Poltava”, a adăugat Pușkov, referindu-se la înfrângerea suferită pe teritoriul actual al Ucrainei în 1709 de armata suedeză condusă de regele Carol al XII-lea în fața țarului Petru cel Mare.

Înfrângerea respectivă, suferită în cadrul bătăliei decisive a Marelui Război al Nordului (1700-1721), a pus capăt statutului Suediei de mare putere europeană și a marcat începutul expansiunii rusești înspre Peninsula Scandinavă.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Alexei Pușkov încă din 2014, după anexarea ilegală a Crimeii, iar Uniunea Europeană în 2022, după ce Rusia a atacat Ucraina.

Ratificarea aderării Suediei la NATO încă este blocată în parlamentul Turciei și cel al Ungariei în condițiile în care Finlanda a fost primită în Alianță încă de la începutul lunii aprilie a anului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro