Un oficial yemenit face apel la operațiuni terestre împotriva rebelilor houthi: „Atacurile aeriene nu sunt decisive”
Adjunctul șefului Consiliului prezidențial din Yemen a cerut joi sprijin internațional pentru operațiuni terestre împotriva rebelilor houthi, în sprijinul loviturilor aeriene conduse de SUA împotriva acestora, potrivit AFP.
În ultimele săptămâni, rebelii au intensificat atacurile în Marea Roșie – perturbând traficul mondial – împotriva navelor comerciale pe care le consideră legate de Israel, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, unde Israelul duce un război împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas.
Statele Unite, care au înființat o forță internațională pentru a securiza această zonă crucială pentru comerțul mondial, au efectuat în ultimele zile lovituri aeriene împotriva pozițiilor houthi din Yemen, țară aflată în război din 2014.
Din 2014, guvernul yemenit a pierdut controlul asupra unor vaste teritorii, inclusiv asupra capitalei Sanaa, în favoarea rebelilor, iar din 2015 a primit sprijin din partea unei coaliții conduse de Arabia Saudită pentru a lupta împotriva insurgenților.
Dar pentru Aidarous al-Zoubaïdi, vicepreședinte al Consiliului prezidențial, operațiunile acestei coaliții, care efectuează și lovituri aeriene, au fost „insuficiente” pentru a-i învinge pe rebelii houthi.
Forțele terestre, care „aparțin guvernului legitim” din Yemen, trebuie „ajutate”, a declarat el pentru AFP la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveția, argumentând că „loviturile (aeriene) fără operațiuni la sol sunt inutile”.
Zoubaïdi a subliniat necesitatea ca ajutorul militar străin să se concentreze pe schimbul de informații, pe formarea și echiparea forțelor guvernamentale.
„O astfel de abordare ar permite forțelor locale (…) să se alăture eforturilor Occidentului care efectuează lovituri aeriene” împotriva rebelilor houthi, a adăugat el.
„Aceasta este o discuție pe care dorim să o avem cu Statele Unite și Marea Britanie”, care a participat la lovituri împotriva rebelilor yemeniți, a spus el.
Consiliul prezidențial a fost înființat în 2022, după ce președintele yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, refugiat în Arabia Saudită, a cedat puteri depline acestui organism, care are sediul la Aden, principalul oraș din sudul țării.
Ahmed al-Saleh, consilierul special al Consiliului prezidențial, a considerat, de asemenea, că loviturile aeriene „nu au fost decisive în lupta împotriva houthi”.
El a subliniat importanța pentru Statele Unite de a „sprijini guvernul legitim yemenit și forțele sale terestre și de a asigura o coordonare deplină” în lupta împotriva rebelilor.
La sfârșitul lunii decembrie, organizația Houthi și guvernul yemenit s-au angajat să respecte o nouă încetare a focului și au convenit să deschidă un proces de pace pentru a pune capăt conflictului.