Sari direct la conținut

Dmitri Medvedev îi îndeamnă pe japonezi să își facă seppuku dacă sunt „triști” din cauza Insulelor Kurile

HotNews.ro
Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia
Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a declarat marți că japonezii „triști” din cauză că Insulele Kurile aparțin Rusiei își pot face seppuku, dar că Moscova nu exclude încheierea unui tratat formal de pace cu țara insulară, relatează Reuters.

Comentariile dure făcute de Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate de la Moscova, vor provoca probabil furia guvernului japonez, care revendică 4 dintre Insulele Kurile, aflate în sudul arhipelagului ce numără în total 56 de insule vulcanice.

Japonia numește aceste insule „Teritoriile Nordice”, ele fiind ocupate de Uniunea Sovietică în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Moscova și Tokyo nu au semnat niciodată un tratat de pace în urma războiului, ci doar un armistițiu.

Medvedev a declarat marți că răspunde comentariilor făcute de premierul nipon Fumio Kishida, despre care a afirmat că s-a pronunțat în favoarea unui tratat de pace cu Rusia.

„Nimeni nu este împotriva tratatului de pace, cu înțelegerea că ‘întrebarea teritorială’ este închisă o dată pentru totdeauna în conformitate cu Constituția Rusiei”, a declarat Medvedev pe contul său de „X”, fosta Twitter.

Constituția rusă a fost modificată în 2020 pentru a interzice orice cesiuni de teritorii.

Dmitri Medvedev i-a transmis inclusiv premierului japonez să comită seppuku

Oficialul rus a mai spus marți că Japonia va trebui să accepte că Rusia intenționează să „dezvolte” Insulele Kurile și să instaleze sisteme de armament pe acestea.

„Nu ne pasă câtuși de puțin de ‘sentimentele japonezilor’ în legătură cu așa-zisele ‘Teritorii Nordice’. Acestea nu sunt teritorii disputate, ci Rusia”, a adăugat el.

„Și acei samurai care se simt în mod deosebit de triști își pot pune capăt vieții într-un mod japonez tradițional, prin comiterea seppuku. Dacă îndrăznesc, bineînțeles”, a mai spus Dmitri Medvedev.

În ianuarie anul trecut Medvedev i-a sugerat premierului nipon Fumio Kishida să se sinucidă prin seppuku din cauza „obedienței” sale față de Statele Unite.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a reluat din nou această teză marți, afirmând că Japonia se lingușește pe lângă Statele Unite, în pofida faptului că acestea au lansat bombele atomice asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945.

De unde provine disputa între Rusia și Japonia privind Insulele Kurile

Tensiunile dintre Moscova și Tokyo au escaladat la niveluri fără precedent în ultimele decenii după începerea invaziei din Ucraina în condițiile în care Japonia s-a aliniat în mare parte sancțiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei.

Uniunea Sovietică a ocupat Insulele Kurile în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, după ce a lansat o ofensivă militară uriașă împotriva Japoniei, unii istorici considerând că aceasta a avut o contribuție cel puțin la fel de mare în decizia împăratului Hirohito de a ordona capitularea precum cea a lansării bombelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki de către Statele Unite.

Moscova și Tokyo nu au semnat niciodată un tratat de pace după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în condițiile în care invazia rusească a venit în pofida unui acord de neagresiune militară semnat între cele două părți în 1941.

În 1951 Japonia a renunțat la suveranitatea asupra unora dintre insule ca parte a Tratatului de la San Francisco însă afirmă că acesta nu a vizat niciodată insulele Etorofu, Kunashiri, Shikotan și Habomai aflate în sudul arhipelagului.

Aflat în campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din martie, președintele Vladimir Putin a declarat mai devreme în cursul lunii ianuarie că va vizita cu siguranță „la un moment dat” Insulele Kurile și că pe acestea ar trebui dezvoltat turismul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro