Sari direct la conținut

Justiția din Serbia îl lasă liber pe un fost oficial SBU / Acesta fugise din Ucraina cu „dube încărcate cu bani și bijuterii”

HotNews.ro
Mașină de poliție din Serbia, Foto: DreamsTime
Mașină de poliție din Serbia, Foto: DreamsTime

O curte de apel din orașul sârbesc Nis a anulat sentința de un an de închisoare a lui Andrii Naumov, un fost oficial al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a dezvăluit miercuri Radio Europa Liberă.

Fostul șef al departamentului de securitate internă al SBU a fost reținut în Serbia în 2022, după ce a fugit din Ucraina. În septembrie 2023, Înalta Curte din Nis l-a condamnat pe Naumov pentru spălare de bani și l-a condamnat la un an de închisoare.

Anulând sentința, curtea de apel a trimis cazul înapoi la Înalta Curte din Nis pentru o nouă decizie.

Naumov ar fi părăsit Ucraina la 23 februarie 2022, cu doar câteva ore înainte de începerea războiului total. El a folosit mai multe dube încărcate cu bani și bijuterii pentru a părăsi țara, care au mers în Germania și apoi în Serbia, potrivit Ukrainska Pravda.

În urma plecării sale, autoritățile ucrainene l-au etichetat drept trădător, au lansat mai multe dosare penale împotriva sa sub acuzația de abuz de putere și fraudă, l-au deposedat de gradul său și l-au plasat pe lista persoanelor căutate.

El a fost reținut la granița dintre Serbia și Macedonia de Nord la 7 iunie 2022, având asupra sa bani nedeclarați în valoare de aproximativ 600.000 de euro (644.000 de dolari), 120.000 de dolari și două smaralde, citează Kyiv Independent.

Naumov a fost eliberat din arest în decembrie 2023, în așteptarea verdictului final.

Autoritățile sârbe au respins în repetate rânduri cererea Ucrainei de extrădare a fostului oficial SBU.

foto:Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro