Sari direct la conținut

Un laureat din Rusia al Premiului Nobel spune că Vladimir Putin „nu este în toate mințile”

HotNews.ro
Ian Racinski la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, Foto: Rodrigo Freitas / AFP / Profimedia Images
Ian Racinski la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, Foto: Rodrigo Freitas / AFP / Profimedia Images

Vladimir Putin „nu este în toate mințile” și el nu mai este un președinte legitim al Rusiei, indiferent dacă Occidentul va recunoaşte sau nu alegerile prezidenţiale din luna martie, a declarat pentru EFE Ian Racinski, directorul organizației „Memorial” care a primit în 2022 Premiul Nobel pentru Pace, amintește Agerpres.

„Dacă vorbim de legitimitate, Putin este deja ilegitim, deoarece din 2011 nu a mai existat nici măcar un simulacru de alegeri competitive. Falsificare totală, nu mai vorbesc de reformarea Constituţiei”, a comentat acesta în cadrul unui interviu la sediul Memorial din Moscova.

Racinski, a cărui organizaţie a fost lichidată de justiţia rusă în 2022, consideră că involuţia socială şi politică în Rusia nu a început în urmă cu doi ani odată cu războiul din Ucraina, ci mult mai devreme, în 2014, odată cu anexarea ilegală de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea.

„Când o persoană (cum ar fi Putin) crede că poate învinge Ucraina într-o săptămână, ea trebuie să fie o persoană care nu este în toate minţile”, a spus el.

Putin este un uzurpator, potrivit laureatului Nobel

Directorul Memorial consideră că „nerecunoaşterea preşedintelui Belarusului, Aleksander Lukaşenko, este posibilă, deoarece este o ţară foarte mică (…) şi nu este un actor important din punct de vedere economic”. Amintim că Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite și Canada nu au recunoscut rezultatul ultimelor alegeri prezidențiale din Belarus, denunțând o fraudă pe scară largă.

Racinski spune că, în schimb, „Rusia este o ţară uriaşă. Nerecunoaşterea înseamnă ruperea relaţiilor şi legăturilor şi renunţarea la posibilitatea de a influenţa ceea ce se întâmplă în ţară”.

„Este mai mult o chestiune politică. Din punct de vedere al dreptului, această legitimitate nu mai există de mult. Nici a lui (a lui Putin – n.r.), nici a aşa-zisului parlament. Să proclami pentru ca toată lumea să înţeleagă că acesta nu este un preşedinte ales, ci un uzurpator şi un dictator este ceva cu totul oportun şi corect”, consideră Racinski.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace crede că „multe depind” de dorinţa Occidentului şi a restului lumii „de a apăra dreptul internaţional” în Ucraina. Occidentul trebuie să aleagă „între inconvenientele de acum şi catastrofa de mâine”, a subliniat Racinski şi a amintit că pentru Putin „a fost o surpriză” că liderii europeni au pus lupta cu Ucraina înaintea „intereselor economice”.

Putin „era obişnuit să aibă de-a face cu oameni de afaceri nu foarte cinstiţi. S-a gândit că cu gaz şi ţiţei va primi un cec în alb, dar nu i-a mers”, a explicat Racinski.

Moartea lui Navalnîi, un „asasinat politic”

Racinski consideră că decesul în închisoare a liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi este o reflectare fidelă a „degradării” actuale, deşi atrage atenţia că Navalnîi „nu este primul deţinut politic care a murit în închisoare, dar este cel mai notoriu caz”.

„Indiferent de cauza oficială a morţii sale, fără îndoială, a fost un asasinat politic (…) Navalnîi a fost consecvent, nu a cedat. Doar pentru asta şi tot merită respect. Nu a recurs niciodată la violenţă, nu a renunţat niciodată la convingerile sale”, subliniază el.

Activistul rus recunoaşte că a fost surprins de „laşitatea autorităţilor în faţa buchetelor de flori” depuse de ruşi în ultimele zile, acţiuni paşnice în timpul cărora au fost arestate sute de oameni. Racinski a amintit că „opoziţia rusă nu a spart niciun geam şi nu a ars nicio maşină”, dar cu toate acestea reprezentanţii săi „sunt condamnaţi pentru extremism”.

„Autorităţile nu înţeleg că închid supapa de evacuare. Oala este deja plină (…) Frica se transformă mai devreme sau mai târziu în furie. Presiunea aburului poate distruge totul”, subliniază el.

Însă tot el avertizează că, în prezent, „nu există posibilitatea de a pregăti o putere alternativă, din moment ce nu există actori politici”.

„Peisajul politic rus a fost practic devastat. Există un singur partid (legal) de opoziţie, Iabloko, care nu are mari opţiuni (…) Nu vedem nimic pozitiv pe termen scurt. Desigur, pe termen lung Rusia va fi liberă. Ce altceva putem face?!” întreabă Racinski.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro