Sari direct la conținut

Zelenski îi mulțumește liderului sârb pentru sprijin

HotNews.ro
Aleksandar Vucic, Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia
Aleksandar Vucic, Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit miercuri președintelui sârb Aleksandar Vucic pentru sprijinul acordat în războiul de doi ani dintre Kiev și Rusia și s-a angajat să lucreze în continuare la planul Kievului de a pune capăt conflictului, potrivit Reuters.

Vucic, care s-a întâlnit cu liderul ucrainean la un summit al țărilor din sud-estul Europei în Albania, a oferit ajutor umanitar suplimentar și a declarat că el crede că „doar dialogul constructiv și soluțiile diplomatice pot aduce pacea”.

Scriind pe Instagram, el a mulțumit, de asemenea, Ucrainei pentru că este una dintre puținele țări care se abțin să recunoască provincia separatistă sârbă Kosovo.

Zelenski, scriind pe X, fostul Twitter, „a remarcat importanța participării Serbiei” la punerea în aplicare a planului Ucrainei, care prevede retragerea trupelor rusești și restabilirea granițelor post-sovietice ale Ucrainei din 1991.

El a precizat că cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre „provocările politice și de securitate din Europa de Est”.

Anul trecut, un document clasificat al Pentagonului spunea că Serbia a fost de acord să furnizeze arme Kievului sau că le-a trimis deja, în ciuda neutralității sale declarate în războiul din Ucraina. Serbia a refuzat să sancționeze Rusia, cu care are legături tradiționale.

În comentariile sale, Vucic a spus că trebuie să se țină cont de legăturile slave ale Serbiei cu Ucraina.

Refuzul Ucrainei de a recunoaște Kosovo, a spus el, a făcut ca aceasta să fie „una dintre puținele țări care pot vorbi despre integritate teritorială, deoarece nu a călcat în picioare integritatea teritorială a altcuiva, ca majoritatea celorlalte”.

Ucraina a refuzat să recunoască independența Kosovo față de Serbia, proclamată în 2008, în condițiile în care, înainte de izbucnirea actualului conflict, a avut de-a lungul timpului de-a face cu mișcări separatiste în Crimeea și în estul țării.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro