Sari direct la conținut

Trump insistă că amenințările sale la adresa NATO sunt „o modalitate de negociere”

HotNews.ro
Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA 2024, Foto: SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia
Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA 2024, Foto: SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia

Într-un schimb de replici difuzat marți, fostul lider Donald Trump, candidat la alegerile prezidențiale americane, a insistat că recentele sale amenințări la adresa NATO au fost înainte de toate un „mod de a negocia” cu țările din Alianță, potrivit AFP.

Miliardarul republican a provocat panică în Europa atunci când, în februarie, a amenințat că țările NATO nu vor mai avea garantată protecția împotriva Rusiei dacă nu-și vor plăti cotizațiile.

Comentariile sale au fost puternic criticate de mai mulți lideri europeni și de rivalul său democrat, președintele american Joe Biden.

„Este un mod de a negocia”, a parat septuagenarul furtunos în timpul unui tête-à-tête cu Nigel Farage, o figură a extremei drepte britanice.

„Statele Unite trebuie să plătească partea lor, nu partea tuturor celorlalți”, a declarat fostul om de afaceri la GB News.

Donald Trump s-a lăudat, de asemenea, că remarcile sale au salvat visteria NATO.

„Au început să plătească după acele comentarii pe care le-ați văzut acum două sau trei săptămâni”, a spus el, fără a da un exemplu.

Republicanul, care se va confrunta cu președintele democrat Joe Biden în alegerile din noiembrie, critică în mod regulat aliații din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord pentru că nu își respectă angajamentele privind cheltuielile militare.

„Nu uitați că toate acestea sunt mai importante pentru ei decât pentru noi, noi avem un ocean care ne separă de anumite probleme”, a subliniat el marți. „Un ocean mare și frumos”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro