Sari direct la conținut

NATO ia în considerare doborârea rachetelor rusești care se apropie de granița statelor membre, spune un oficial polonez

HotNews.ro
Sisteme antiaeriene Patriot în Polonia , Foto: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia
Sisteme antiaeriene Patriot în Polonia , Foto: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

Ministrul adjunct al Externelor din Polonia, Andrzej Szejna, a declarat marți pentru postul de radio RMF 24 că în cadrul Alianței Nord-Atlantice se analizează diverse variante, inclusiv doborârea rachetelor rusești, atunci când se află aproape de granițele NATO.

Oficialul polonez a semnalat că Varșovia și NATO în general sunt tot mai îngrijorate de atacurile rusești care vizează Ucraina și ajung tot mai aproape de granițele Alianței Nord-Atlantice.

Declarațiile vin după ce o rachetă rusească lansată duminică spre o țintă din vestul Ucrainei a trecut prin spațiul aerian polonez.

Ministrul adjunct al Externelor din Polonia, Andrzej Szejna, a declarat că „în cadrul NATO se analizează diverse concepte, printre care varianta ca aceste rachete să fie doborâte atunci când se află foarte aproape de granița NATO”.

„Dar acest lucru ar trebui să se întâmple cu acordul părții ucrainene și ținând cont de consecințele internaționale – pentru că rachetele NATO ar lovi rachete rusești în afara teritoriului Tratatului” – a adăugat Szejna.

„Nu se poate ca agresorul să ne impună de fiecare dată anumite reguli. El trebuie să se obișnuiască cu faptul că tabăra NATO, tabăta țărilor democratice, UE vor începe să dea un anumit ton atunci când vine vorba de rezolvarea conflictului din Ucraina,” a subliniat Szejna.

39 de secunde în spațiul aerian polonez

Armata poloneză a anunţat că Rusia a încălcat duminică dimineață spațiul aerian al Poloniei cu o rachetă de croazieră lansată spre ținte din vestul Ucrainei.

Timp de circa 39 de secunde, „una dintre rachetele de croazieră lansate în cursul nopţii de aviaţia (…) Federaţiei Ruse a încălcat spaţiul aerian polonez”, a declarat comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

„Obiectul a pătruns în spaţiul aerian polonez în apropierea satului Oserdow (est) şi a rămas acolo timp de 39 de secunde”, a precizat sursa citată, subliniind că racheta a fost observată de radarele militare pe toată durata zborului.

În urma acestui incident, „au fost activate toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez”, a mai spus în comunicatul său comandamentul operaţional al forţelor armate.

Marți, Szejna a spus că a fost vorba despre „un act intenționat”.

„Federația Rusă nu a vrut să provoace nimic, știau că dacă racheta se deplasa mai departe în Polonia, ar fi fost doborâtă. Ar fi avut loc un contraatac. „(Încălcarea spațiului aerian polonez) fost planificată pentru a verifica puterea de apărare și vigilența forțelor armate poloneze”, a spus el.

Un alt incident de acest gen a avut loc în decembrie anul trecut când o rachetă rusă a pătruns în spaţiul aerian polonez înainte de a-l părăsi câteva minute mai târziu, în direcţia Ucrainei.

De asemenea, rămășițe ale unor drone rusești au fost găsite în România, în județul Tulcea, după atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

Şeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a explicat în februarie, la Europa Liberă, că militarii nu au legislaţia necesară pentru a doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spaţiul aerian al României.

„Dezertare diplomatică”

Varșovia l-a convocat luni dimineață pe ambasadorul Rusiei pentru a-i cere explicații, dar acesta a refuzat să se prezinte.

„Ne întrebăm dacă ambasadorul urmează instrucțiunile Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova și dacă este capabil să reprezinte în mod corespunzător interesele Federației Ruse la Varșovia”, a declarat luni după-amiaza purtătorul de cuvânt al ministerului polonez al externelor, Paweł Wroński, citat de ziarul Rzeczpospolita.

Marți, ministrul adjunct al Externelor din Polonia a subliniat că ambasadorul rus se face vinovat de „dezertare diplomatică”.

Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro