Arestul jurnalistului american Evan Gershkovich a fost prelungit în Rusia. SUA acuză Kremlinul de jocuri politice
Un tribunal rus a prelungit marți arestul preventiv al lui Evan Gershkovich, un reporter al Wall Street Journal, arestat în urmă cu aproape un an sub suspiciunea de spionaj în timp ce se afla într-o călătorie de documentare în orașul Ekaterinburg, scrie Reuters.
Evan Gershkovich a devenit primul jurnalist american arestat în Rusia sub acuzația de spionaj de la Războiul Rece încoace, el fiind reținut de Serviciul Federal de Securitate (FSB) pe 29 martie 2023.
Reporterul, Wall Street Journal și guvernul american neagă cu toții că acesta ar fi spion.
Audierea a fost închisă presei, dar serviciul judiciar din Moscova a publicat fotografii și o scurtă înregistrare video care îl arată pe Gershkovich stând într-o cușcă de sticlă în instanță. Acesta părea relaxat și zâmbea în unele dintre imagini.
Ambasadoarea americană Lynne Tracy a reacționat la decizie și a cerut Rusiei să îl elibereze imediat pe jurnalist, subliniind că Kremlinul îl folosește pe acesta și pe alți cetățeni americani drept pioni.
„Acest verdict pentru a prelungi și mai mult detenția lui Evan este deosebit de dureros, deoarece săptămâna aceasta se împlinește un an de când a fost arestat și reținut pe nedrept în Ekaterinburg doar pentru că și-a făcut meseria de jurnalist”, a declarat Tracy.
FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat că Gershkovich a încercat să obțină secrete militare. El a petrecut acum aproape un an în închisoarea de înaltă securitate Lefortovo din Moscova, strâns legată de FSB.
Diplomații occidentali spun că Rusia urmărește să adune mai mulți cetățeni americani arestați care ar putea fi schimbați cu ruși deținuți în Occident.
Printre americanii reținuți se numără Paul Whelan, un fost pușcaș marin arestat la Moscova în 2018 și condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare pentru spionaj.
„Cazul lui Evan nu are legătură cu dovezile, cu corectitudinea sau la statul de drept. Este vorba despre folosirea cetățenilor americani drept pioni pentru a atinge scopuri politice, așa cum face Kremlinul și în cazul lui Paul Whelan”, a declarat Tracy.
Președintele Vladimir Putin a declarat că Gershkovich ar putea fi eliberat la un moment dat în schimbul unui prizonier rus deținut în străinătate, dar până în prezent nu s-a materializat niciun acord în acest sens.
Putin a declarat pe 17 martie că a aprobat ideea unui schimb cu politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cu puțin timp înainte de moartea acestuia într-o colonie penitenciară din Siberia, pe 16 februarie.
Gershkovich a făcut parte din negocierile care l-ar fi inclus pe Navalnîi, potrivit două surse care au vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului.