Sari direct la conținut

„Este NATO pregătită pentru un conflict deschis cu Rusia?”. Moscova spune că relațiile cu blocul militar sunt la un nivel „zero critic”

HotNews.ro
Manevre militare NATO , Foto: Florian Gaertner / imago stock&people / Profimedia
Manevre militare NATO , Foto: Florian Gaertner / imago stock&people / Profimedia

Relațiile dintre Rusia și NATO se înrăutățesc, dar Moscova nu are nicio intenție de a intra într-un conflict cu o țară NATO, a declarat ministrul adjunct de externe rus Alexander Grușko, într-un comentariu făcut pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a Alianței Nord-Atlantice, scrie Reuters.

Înaltul oficial de la Moscova a declarat pentru agenția de presă RIA că relațiile se deteriorează „în mod previzibil și deliberat”, iar toate canalele de dialog dintre Moscova și alianță au fost aduse la un nivel „zero critic” de către Washington și Bruxelles.

„Este blocul militar pregătit pentru un conflict deschis cu Rusia? Trebuie să îi întrebați pe membrii NATO înșiși. În orice caz, noi nu avem astfel de intenții în ceea ce privește statele membre ale alianței”, a declarat Grușko.

Miniștrii de externe ai NATO se întâlnesc joi pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a alianței. În cea de-a doua zi a unei reuniuni la Bruxelles, oficialii vor marca semnarea la Washington, pe 4 aprilie 1949, a Tratatului Atlanticului de Nord, care a instituit alianța politică și militară transatlantică.

NATO a început cu 12 membri din America de Nord și Europa, fiind fondată ca răspuns la temerile tot mai mari că Uniunea Sovietică reprezenta o amenințare militară la adresa democrațiilor europene.

În centrul său se află conceptul de apărare colectivă, ideea că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor, oferind protecție militară americană pentru Europa de Vest.

Șaptezeci și cinci de ani mai târziu, NATO are 32 de membri și a redevenit un actor important în afacerile mondiale, după ce războiul Rusiei din Ucraina a determinat guvernele europene să privească din nou Moscova ca pe o amenințare majoră la adresa securității.

Cei mai noi doi membri ai NATO, Finlanda și Suedia, au aderat ca răspuns direct la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

100 de miliarde de euro pentru Ucraina

Miercuri, miniștrii NATO au convenit să înceapă să planifice un rol mai important pentru blocul militar în coordonarea ajutorului pentru Ucraina.

Conform unei propuneri a lui Stoltenberg, NATO ar prelua munca făcută de o coaliție ad-hoc condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein, în parte pentru a se proteja împotriva oricărei reduceri a sprijinului american dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, au declarat diplomații.

Stoltenberg a propus, de asemenea, un fond de 100 de miliarde de euro pentru a sprijini armata ucraineană timp de cinci ani, potrivit diplomaților. Nu este clar dacă această cifră va fi acceptată de NATO, care ia decizii prin consens.

Ministrul leton de externe, Krisjanis Karins, a declarat că, în general, a existat o „atitudine pozitivă” față de această propunere, dar că acum va trebui să se stabilească detaliile înainte de summitul liderilor statelor membre, de la Washington, din iulie.

Avertismentul lui Kuleba

Joi, miniștrii se întâlnesc de asemenea cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. Kuleba a declarat pentru Reuters că va face presiuni asupra lor pentru a furniza mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a se proteja împotriva atacurilor frecvente cu rachete balistice rusești.

„Partenerii ne-au furnizat diferitele lor sisteme (de apărare aeriană), apreciem acest lucru, dar este pur și simplu insuficient, având în vedere amploarea războiului”, a declarat Kuleba.

El a susținut că un astfel de sprijin ar ajuta la înfrângerea Rusiei şi la prevenirea unui război mai mare în întreaga Europă.

„Când spun că Europa va fi în război şi că rachetele vor cădea la Bruxelles şi în alte oraşe europene, nu exagerez. Toate acestea se vor întâmpla dacă Ucraina nu va câştiga războiul împotriva Rusiei”, a declarat el.

Rusia a declarat deja miercuri că NATO a revenit la o mentalitate de Război Rece. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat reporterilor că Alianța Nord-Atlantică nu își are locul în „lumea multipolară” pe care Moscova spune că vrea să o construiască pentru a pune capăt dominației SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro