„Este fără precedent". Topirea rapidă a zăpezii a declanșat cele mai grave inundații înregistrate în Munții Urali din ultimele decenii
Topirea rapidă a zăpezii a declanșat cele mai grave inundații înregistrate în Munții Urali din Rusia, forțând mii de oameni să își părăsească locuințele, potrivit Reuters.
Mai multe de 10.000 de locuințe au fost inundate în regiunile fluviilor Ural şi Volga şi în Siberia occidentală, au anunţat luni serviciile de urgenţă ruse, care au evacuat locuitorii din oraşele afectate de inundaţii, informează AFP și Agerpres.
„Peste 10.400 de clădiri rezidenţiale sunt inundate”, a precizat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, care se aşteaptă în continuare la creşterea temperaturilor, la mai multă zăpadă topită şi la spargerea gheţii care acoperă râurile şi fluviile.
Rusia a evacuat deja mii de persoane în ultimele zile din cauza inundaţiilor, în special în regiunea Orenburg, la graniţa cu Kazahstanul.
O mare parte din cel de-al doilea oraş ca mărime din regiune, Orsk (220.000 de locuitori), a fost inundată după spargerea unui dig vineri seara în apropierea fluviului Ural, care ieşise din matcă.
Potrivit autorităţilor locale, nivelul fluviului la Orsk scăzuse cu nouă centimetri până luni dimineaţă, însă continuă să crească la Orenburg (570.000 de locuitori), capitala regiunii.
Punctul maxim va fi atins miercuri în Orenburg
Agenţia meteorologică oficială a Rusiei, Rosgidromet, a declarat că se aşteaptă ca inundaţiile din Orenburg şi din împrejurimi să atingă punctul maxim miercuri.
Primarul oraşului, Serghei Salmin, a declarat că regiunea nu a mai cunoscut inundaţii similare de o asemenea amploare de zeci de ani.
„Nu am mai văzut atâta apă în Orenburg de mult timp. Recordul a fost în 1942 (…) după aceea nu au mai fost inundaţii ca aceasta. Acum este fără precedent”, a declarat primarul.
„Nu amânați evacuarea!”
Serghei Salmin a mai spus că se așteaptă ca râul Ural să depășească recordul anterior de 9,46 metri. În prezent, acesta este de 8,72 metri.
Rusia este afectată în mod regulat de fenomene meteorologice extreme, adesea exacerbate de schimbările climatice.
„Absolut toți cei care se află în zona inundabilă trebuie să își părăsească locuințele”, a declarat Salmin. „Nu amânați evacuarea! Situația se va înrăutăți în următoarele două zile”.
Aceste inundaţii majore afectează şi Kazahstanul, unde preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev a deplâns sâmbătă „un dezastru natural”, „poate cel mai mare, în ceea ce priveşte amploarea şi consecinţele, din ultimii 80 de ani”.
Președintele Vladimir Putin a cerut guvernului să formeze o comisie specială pentru a se ocupa de inundațiile din regiunile Orenburg, Kurgan și Tiumen, a declarat Kremlinul. Putin a fost ținut la curent cu situația, a precizat Kremlinul.