Ordinea mondială construită după 1945 este „pe punctul să se prăbușească”, a avertizat Amnesty International, care și-a publicat miercuri raportul anual privind drepturile omului, cunoscutul ONG criticând atât Israelul și Statele Unite, cât și Rusia și China.

Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israelieneFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Din Orientul Mijlociu până în Ucraina, trecând prin Birmania, Sudan și Etiopia, unde conflictele sunt însoțite de încălcări masive ale drepturilor omului, „tot ceea ce am văzut în ultimele 12 luni arată că sistemul internațional este pe punctul de a se prăbuși”, a declarat secretarul general al Amnesty Internationl, Agnès Callamard pentru AFP.

„În special în ultimele șase luni, Statele Unite au protejat autoritățile israeliene de orice control asupra multiplelor încălcări comise în Gaza”, a afirmat ea.

„Folosindu-și dreptul de veto împotriva unei încetări esențiale a focului, ei au golit de sens Consiliul de Securitate (al Națiunilor Unite)", a acuzat secretarul general al ONG-ului cu sediul la Londra.

Cu atât mai mult cu cât, avertizează ea în raport, „jucători puternici", precum Rusia și China, „arată cât de hotărâți sunt să pună în pericol sistemul de reguli din 1948", un an crucial în construcția actualului sistem internațional.

Raportul documentează „încălcările flagrante comise de forțele rusești în timpul invaziei lor pe scară largă în Ucraina, precum și utilizarea torturii și a altor rele tratamente aplicate prizonierilor de război".

Prin „protejarea armatei birmaneze", închizând ochii la atacurile asupra populației în plin război civil, China a acționat, de asemenea, împotriva dreptului internațional, subliniază ONG-ul.

Gaza, „eșecul moral absolut” al artizanilor sistemului actual

Raportul Amnesty condamnă „crimele monstruoase comise de Hamas la 7 octombrie", după care „Israelul a lansat o campanie de represalii care s-a transformat într-o expediție de pedeapsă împotriva unei întregi populații".

După 200 de zile de conflict cu repercusiuni la nivel mondial, Callamard pune sub întrebare rolul instituțiilor internaționale, „care ar trebui să acționeze, dar ne lasă baltă", și asupra valabilității actuale a idealurilor de după 1945.

„Pentru milioane de oameni din întreaga lume, Gaza simbolizează acum eșecul moral absolut al multora dintre artizanii sistemului creat după cel de-al Doilea Război Mondial", subliniază secretarul general în preambulul raportului.

Prin urmare, este necesar să „revitalizăm și să reînnoim instituțiile internaționale", în special prin „reformarea urgentă a Consiliului de Securitate al ONU și a dreptului său de veto, pentru ca acesta să nu poată fi folosit în situații de încălcare masivă a drepturilor omului".

„Amenințarea enormă” care vinde din zona tehnologică

În altă ordine de idei, creșterea în putere a inteligenței artificiale (AI) este de asemenea o sursă de îngrijorare, deoarece această tehnologie ar putea accelera răspândirea de informații false sau perpetua prejudecățile rasiste, spune organizația.

Amnesty acuză marile companii tehnologice că ignoră sau minimizează aceste amenințări, „chiar și în contextul unui conflict armat".

„Bandiții tehnologiei și instrumentele lor maligne" lăsate în libertate riscă să exacerbeze încălcările drepturilor omului în 2024, un an în care vor avea loc alegeri majore în întreaga lume, din Statele Unite până în India, trecând prin Regatul Unit și Uniunea Europeană, a subliniat ea.

„Proliferarea și implementarea nereglementată a unor tehnologii precum inteligența artificială generativă, recunoașterea facială și programele spion reprezintă o „amenințare enormă", pe care guvernele trebuie „să o abordeze prin măsuri legislative și de reglementare solide".