Sari direct la conținut

Veniturile Rusiei din petrol și gaze se vor dubla în luna aprilie – calcule Reuters

HotNews.ro
Petrol rusesc, Foto: Dmitrii Melnikov / Alamy / Alamy / Profimedia
Petrol rusesc, Foto: Dmitrii Melnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

​Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei din aprilie aproape că se vor dubla față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la 14 miliarde de dolari, datorită creșterii prețurilor, arată calculele Reuters, fapt ce subliniază dificultățile cu care se confruntă Occidentul în încercarea de a limita veniturile Moscovei.

Războiul din Ucraina a determinat Occidentul să impună multiple sancțiuni menite să limiteze veniturile rusești din petrol și gaze, care reprezintă aproximativ o treime din bugetul federal al țării. Măsurile au inclus, de asemenea, restricții privind achizițiile de petrol rusesc, operațiunile financiare și navele, precum și un plafon de 60 de dolari pe baril.

Saltul preconizat pentru luna aprilie al veniturilor din petrol ale Rusiei este mai mare, în termeni procentuali, decât creșterea de 30% preconizată pentru întregul an 2024.

Calculele Reuters arată că veniturile din petrol și gaze ale Rusiei preconizate pentru luna aprilie se ridică la 1.292 miliarde de ruble (14 miliarde de dolari), în creștere de la 648 de miliarde de ruble în aprilie 2023 și în ușoară scădere față de cele 1.308 de miliarde de ruble de luna trecută.

Ministerul de Finanțe al Rusiei va publica datele pentru aprilie la începutul lunii mai. Calculele Reuters se bazează pe date din surse din industrie și pe statistici oficiale privind producția de petrol și gaze, rafinarea și livrările pe piețele interne și internaționale.

Veniturile din vânzările de petrol și gaze sunt esențiale pentru economia și pentru finanțarea a ceea ce aceasta numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

Deficitul bugetar al Rusiei pentru primele trei luni ale anului s-a redus la 607 miliarde de ruble, sau 0,3% din produsul intern brut (PIB), susținut de o redresare a veniturilor din energie.

Pentru întregul an 2024, guvernul a prevăzut în buget venituri federale de 11.500 de miliarde de ruble din vânzările de petrol și gaze, în creștere cu 30% față de 2023, ce ar urma să compenseze declinul de 24% din acel an, cauzat de prețurile mai scăzute ale petrolului și exporturilor de gaze afectate de sancțiuni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro