Gaza: costul reconstrucției, estimat între 30 și 40 de miliarde de dolari, potrivit ONU
Organizația Națiunilor Unite a estimat joi costul reconstrucției Fâșiei Gaza, devastată de aproape șapte luni de un război devastator între Israel și gruparea palestiniană Hamas, la o sumă cuprinsă între 30 și 40 de miliarde de dolari, din cauza amplorii fără precedent a distrugerilor, potrivit AFP.
„Estimările Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru a reconstrui totul în Fâșia Gaza, depășesc 30 de miliarde de dolari și ar putea ajunge până la 40 de miliarde de dolari”, a declarat Abdallah al-Dardari, directorul Biroului regional al PNUD pentru statele arabe, în cadrul unei conferințe de presă la Amman.
„Amploarea distrugerilor este enormă și fără precedent (…) Este o sarcină cu care comunitatea internațională nu a mai trebuit să se confrunte de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat Dardari, care este și subsecretar general al ONU.
El a precizat că „au avut loc discuții cu țările arabe cu privire la finanțarea (pentru reconstrucție)”, raportând „semnale extrem de pozitive”, fără a oferi mai multe detalii.
Dardari a adăugat că, dacă reconstrucția Gaza ar trebui să se desfășoare conform procesului tradițional, „ar putea dura zeci de ani, iar poporul palestinian nu își permite luxul de a aștepta” atât de mult.
„Prin urmare, este important să acționăm rapid pentru a relocaliza oamenii în locuințe decente și pentru a le restabili viața normală din punct de vedere economic, social, sanitar și educațional. Aceasta este prioritatea noastră absolută și trebuie să fie realizată în primii trei ani de la încetarea ostilităților.”, a subliniat oficialul.
De asemenea, el a estimat că s-au acumulat „37 de milioane de tone” de moloz în urma bombardamentelor și exploziilor. „Vorbim despre o cifră colosală, iar aceasta crește în fiecare zi. Cele mai recente date indică faptul că se apropie deja de 40 de milioane de tone”.
„40 de ani de eforturi și investiții s-au dus pe apa sâmbetei”
Oficialul ONU a mai precizat că „72% din clădirile rezidențiale au fost distruse complet sau parțial”.
În plus, „dezvoltarea umană în Gaza, în toate aspectele sale, inclusiv sănătatea, educația, economia și infrastructura, a fost dată înapoi cu 40 de ani. Patruzeci de ani de eforturi și investiții s-au dus pe apa sâmbetei”.
„Reconstrucția trebuie să fie planificată cu meticulozitate, eficientă și extrem de flexibilă, deoarece nu știm cum se va încheia războiul” și ce tip de guvernare va fi instituit în Fâșia Gaza, a adăugat el.
Dardari a subliniat importanța pregătirii din timp, astfel încât să se poată acționa de îndată ce ostilitățile încetează. „Trebuie să fim pregătiți să oferim locuințe temporare decente, să curățăm molozul și să ne ocupăm de miile de cadavre care zac sub dărâmături”.
Într-un raport publicat joi, PNUD a estimat că războiul va duce la o pierdere de 26,9% din PIB în 2024 pentru Teritoriile Palestiniene în ansamblu, în comparație cu proiecțiile inițiale ale Biroului Palestinian de Statistică.
Înainte de începerea războiului, la 7 octombrie, creșterea economică palestiniană era prognozată la 3,5% în 2023, dar anul s-a încheiat cu o recesiune de 5,5% – o diferență datorată aproape în întregime prăbușirii economiei din Gaza, care s-a contractat cu peste 90% în ultimele trei luni ale anului.
Cisiordania ocupată este de asemenea afectată, economia sa scăzând cu 18,8% în ultimul trimestru din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Speranța de viață în teritoriile palestiniene în ansamblu a scăzut cu patru ani și ar putea scădea chiar și cu șapte ani dacă războiul va mai dura încă trei luni.