Sari direct la conținut

VIDEO Vladimir Putin, învestit pentru un nou mandat prezidențial: Rusia „va ieși mai puternică din această perioadă dificilă”. „Împreună vom câștiga”

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia

​Președintele Vladimir Putin a depus jurământul marți, în cadrul unei ceremonii fastuoase la Kremlin, începând un al cincilea mandat cu mai multă putere ca niciodată și într-un moment în care Rusia pare tot mai sigură de victoria pe frontul din Ucraina. Ajuns la 71 de ani, liderul de la Kremlin conduce țara de la începutul secolului și și-a asigurat un nou mandat de șase ani în martie, după ce a câștigat alegerile prezidențiale lipsite de orice opoziție, scriu AFP și Reuters.

HotNews.ro a transmis LIVE ceremonia de învestire:

18:28VIDEO Actorul american Steven Seagal a fost prezent marți la ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de președinte al Rusiei, fosta vedetă de la Hollywood spunând că acesta este cel mai mare lider din lume, relatează mai multe ziare și agenții de presă din Rusia

15:30Relațiile Rusiei cu Occidentul sunt la cel mai scăzut nivel de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, când lumea a fost în pragul unui război nuclear.

Occidentul a furnizat Ucrainei artilerie, tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune, dar trupele NATO nu s-au alăturat direct conflictului, lucru care atât Putin, cât și Biden au avertizat că ar putea duce la cel de-al treilea război mondial.

Subliniind creșterea tensiunilor nucleare, Rusia a anunțat luni că va exersa desfășurarea de arme nucleare tactice în cadrul unor manevre militare, acuzând amenințări din partea Franței, Marii Britanii și Statelor Unite.

Una dintre deciziile care îl așteaptă pe Putin în noul său mandat va fi dacă va încerca să reînnoiască sau să înlocuiască ultimul tratat rămas care limitează focoasele nucleare strategice rusești și americane. Acordul New START urmează să expire în 2026.

15:05„Cadou pentru învestirea lui Putin”: Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat marți destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene în vederea asasinării președintelui Volodimir Zelenski.

13:15Guvernul Rusiei a fost dizolvat marți, în conformitate cu Constituția, după ce președintele Vladimir Putin a fost învestit pentru un al cincilea mandat.

Dizolvarea guvernului a fost anunțată printr-un ordin semnat de premierul Mihail Mișustin.

Formarea unui nou guvern va începe după ce Putin îl va desemna pe următorul premier și va trimite propunerea pentru a fi aprobată de către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.

12:50În alocuţiunea rostită marți, Putin şi-a reluat teza şi obiectivul: o nouă ordine mondială în care vrea ca Rusia să fie văzută ca o mare putere. El a pretins, aşa cum a făcut-o în repetate rânduri, că este deschis la dialog cu Occidentul, dar numai în condiţiile puse de Rusia şi numai de pe picior de egalitate, scrie News.ro.

„Nu refuzăm să ne angajăm în dialog cu ţările occidentale. Alegerea le aparţine: dacă intenţionează să continue să încerce să frâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica lor de agresiune şi de presiune neîncetată asupra ţării noastre de-a lungul anilor, sau să caute o cale spre cooperare şi pace.

Repet: o discuţie, inclusiv pe probleme de securitate şi stabilitate strategică, este posibilă. Dar nu de pe o poziţie de forţă, ci fără nicio arogare, aroganţă şi excepţionalism propriu, ci doar pe picior de egalitate, respectând interesele celuilalt”, a declarat Putin.

Totodată, el a sugerat că în cel de-al cincilea său mandat va spori înăbuşirea disidenţei şi nu va tolera „tulburările interne”, confirmând o tendinţă de înăsprire a autocraţiei deja prognozată de analiştii şi experţii internaţionali.

Putin a avut în discurs şi o aluzie şi în ceea ce priveşte viitorul guvern şi oamenii de care se va înconjura. El a promis să nu ofere protecţie – posibilă referire la cazul recent al adjunctului arestat al ministrului apărării, Timur Ivanov -, ci să promoveze oameni care iubesc „loialitatea”.

„Voi face tot posibilul pentru ca oamenii care au demonstrat cele mai bune calităţi umane şi profesionale, care şi-au dovedit prin fapte loialitatea faţă de Patrie, să ocupe poziţii de conducere în administraţia de stat, în economie, în toate domeniile” – a spus Putin.

12:33Conducerea Rusiei este „o datorie sacră”, a mai spus Putin la învestirea sa. „Este o mare onoare, o responsabilitate și o datorie sacră”, a declarat liderul de la Kremlin.

12:25În discursul său inaugural de marți, Vladimir Putin le-a promis rușilor că vor depăși „împreună” și vor ieși „mai puternici” dintr-o „perioadă dificilă”, în plin război din Ucraina.

„Sunt încrezător că vom trece cu demnitate prin această perioadă dificilă, de etapă, vom deveni şi mai puternici şi vom pune în aplicare cu siguranţă planuri pe termen lung şi proiecte de anvergură menite să atingă obiectivele de dezvoltare.

Iar aceasta este, în primul rând, salvarea oamenilor. Sunt încrezător că sprijinul pentru valorile şi tradiţiile familiale vechi de secole va continua să unească asociaţiile publice şi religioase, partidele politice şi toate nivelurile de guvernare.

Deciziile noastre privind dezvoltarea ţării şi a regiunilor trebuie să fie eficiente şi echitabile, să îmbunătăţească bunăstarea şi calitatea vieţii familiilor ruseşti”, a spus el, potrivit News.ro.

12:15„Nu intenționăm să închidem dialogul cu Occidentul, dar statele vestice trebuie să facă propria alegere”, a avertizat Vladimir Putin în discursul său inaugural după începerea noului mandat.

Liderul de la Kremlin a mai subliniat că discuțiile pe tema stabilității strategice sunt posibile, dar numai pe baza egalității participanților.

Putin a mai spus că Rusia este deschisă către dezvoltarea relațiilor cu alte țări pe care le-a descris ca fiind „majoritatea lumii”.

Sistemul de stat al Rusiei trebuie să fie rezistent la orice amenințări și provocări, a spus el.

12:05Vladimir Putin a fost învestit pentru un nou mandat de președinte.

12:03În aplauzele invitaților, pe care i-a salutat în trecere, Putin a ajuns în sala Sfântul Andrei, unde se pregătește să depună jurământul.

12:00Statele Unite și majoritatea statelor Uniunii Europene boicotează ceremonia de marți de la Kremlin, însă Franța și alte câteva state UE erau așteptate să trimită un emisar, în pofida unui apel din partea Kievului.

Răspunsul diplomatic diferit a subliniat diferențele de abordare în cadrul Occidentului, la mai mult de doi ani după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina.

Un diplomat european a declarat că 20 de state membre ale UE vor boicota evenimentul, dar că alte șapte state erau așteptate să trimită un reprezentant. În afară de Franța, se așteaptă ca Ungaria și Slovacia să participe, au declarat două surse diplomatice.

11:50Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin l-ar putea nominaliza marți pe premierul care va conduce următorul său guvern, relatează agenția de presă Interfax.

Actualul prim-ministru este Mihail Mișustin, pe care Putin ar putea decide să îl nominalizeze din nou, scrie Reuters.

11:40Lidera opoziției ruse în exil Iulia Navalnîi și-a îndemnat marți susținătorii să continue lupta împotriva președintelui Vladimir Putin, descriindu-l într-o înregistrare video în ziua reînvestirii drept „un mincinos, un hoț și un ucigaș”.

Un sfert de secol la vârful puterii

După 25 de ani petrecuți la vârful puterii, Vladimir Putin își începe marți al cincilea mandat de președinte. Noul mandat are șase ani și, conform modificării Constituţiei din martie 2020, Putin poate candida din nou în 2030.

Ceremonia de învestire va fi transmisă în direct pe majoritatea canalelor de televiziune rusești importante începând cu ora 12.00, când un cortegiu de mașini îl va conduce pe Putin la Marele Palat al Kremlinului (BKD) din Moscova.

După sosire, el va merge pe coridoarele palatului până la sala Sfântul Andrei, unde va depune jurământul prezidențial și va rosti un scurt discurs.

Apoi, şeful statului pleacă prin Porticul Roşu al BKD spre Piaţa Sobornaia, unde Regimentul prezidenţial va defila solemn în faţa comandantului suprem în funcţie.

Câteva mii de invitaţi sunt aşteptaţi să asiste la ceremonia de inaugurare de la Kremlin: reprezentanţi ai puterii executive, legislative şi judiciare, ai guvernului rus, ai Consiliului Federaţiei, ai Dumei de Stat, ai Administraţiei Prezidenţiale şi ai guvernatorilor.

Kremlinul invită, de asemenea, reprezentanţi ai principalelor confesiuni, deţinători ai Ordinului Sfântului Apostol Andrei, Eroi ai Rusiei, deţinători ai Ordinului „Pentru Meritul Patriei”, şefi de misiuni diplomatice, reprezentanţi ai organizaţiilor publice, cercuri de afaceri, generali, personalităţi din domeniul ştiinţei, culturii, sportului, jurnalişti, scrie News.ro.

La ceremonie au fost invitați oficiali guvernamentali și diplomați străini la Moscova, inclusiv ambasadorul francez Pierre Levy, care este așteptat să participe.

Alte țări europene, printre care Polonia, Germania și Republica Cehă, au semnalat însă că nu vor trimite reprezentanți, pe fondul tensiunilor generate de conflictul din Ucraina.

Victoria zdrobitoare cu 87% a lui Putin în alegerile prezidențiale a fost criticată de majoritatea observatorilor internaționali, opoziția și organizațiile de monitorizare considerând pur și simplu că alegerile au fost fraudate.

Inaugurarea are loc cu două zile înainte ca Rusia să marcheze Ziua Victoriei, pe 9 mai, un eveniment care a căpătat un simbolism reînnoit, în condițiile în care Putin compară războiul său din Ucraina cu lupta Rusiei împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Un moment crucial pe frontul din Ucraina

Putin își începe mandatul de șase ani încurajat de progresele pe câmpul de luptă din Ucraina și de o creștere economică susținută, în ciuda unui baraj de sancțiuni occidentale.

Pe frontul intern, în iunie anul trecut, el a înfrânt o rebeliune a liderului paramilitar Evgheni Prigojin – care a murit ulterior într-un accident de avion. În februarie, principalul său rival politic, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare.

În acest moment, Putin nu are de ce să se teamă. Iar victoria din martie înseamnă că este posibil ca el să devină cel mai longeviv conducător al Rusiei din ultimul secol, devansându-l pe dictatorul sovietic Iosif Stalin.

Armata rusă a ținut piept anul trecut unei contraofensive ucrainene foarte mediatizate, iar de atunci a făcut progrese pe linia frontului, în timp ce Kievul s-a confruntat și se confruntă încă cu lipsa munițiilor și a forței de muncă.

În vreme ce economia a făcut față rezonabil provocărilor, perioada următoare nu va fi neapărat simplă.

Inflația – o sursă istorică de anxietate în rândul populației rusești – rămâne persistentă, în timp ce Moscova adoptă ceea ce analiștii au numit un „keynesianism militar”, turnând miliarde de resurse în efortul de război.

De asemenea, Kremlinul nu a reușit să calmeze temerile că va anunța o nouă rundă de mobilizare nepopulară în noul mandat al lui Putin, iar nemulțumirea în rândul soțiilor bărbaților care au fost înrolați continuă să mocnească.

În analiza sa pentru Contributors, Armand Goșu a observat că, după inaugurare, formarea și votarea noului guvern la 13-14 mai, cel mai probabil Kremlinul va crește gruparea de trupe pentru marea ofensivă din vara 2024. Cum Odesa este greu de atacat, probabil că Putin va alege între Harkiv și Sumî pentru atacul decisiv care să îngenuncheze Ucraina.

Însă, e greu de imaginat o ofensivă rusească de succes fără o mobilizare, fie ea și parțială. În acest moment, Putin nu are suficiente trupe, nici armament, nici muniție pentru a cuceri vreun oraș important din Ucraina, a observat analistul politic.

Calendarul politicii externe a lui Putin chiar la începutul noului mandat prezidenţial include deja mai multe puncte.

Astfel, pentru 8 mai este programat un summit al Uniunii Economice Eurasiatice, de Ziua Victoriei – 9 Mai – sunt aşteptaţi la Moscova liderii mai multor ţări, potrivit TASS, cu care preşedintele va purta discuţii.

De asemenea, Putin se pregăteşte de o vizită de stat în China şi de contacte cu omologul său turc, scrie TASS, fară a preciza ce înseamnă aceste contacte. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl aşteaptă de mult timp pe Putin ca oaspete, el însuşi făcându-i anul acesta o vizită la Kremlin, scrie News.ro.

Ce ne spune remanierea guvernului despre următorul mandat al lui Putin

Tradiția și legea rusă prevăd că depunerea jurământului de către un nou președinte declanșează o remaniere guvernamentală, ceea ce ar putea ilustra starea de spirit a lui Putin înaintea unui nou mandat de șase ani.

În condițiile în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei se află în al treilea an, Putin nu dă semne că ar dori să se abată de la calea sa actuală de subjugare a Kievului, de represiune în țară și de antagonism față de Occident.

„Obiectivul primordial pentru Putin este să producă mai multe arme, să mențină economia stabilă, să o protejeze de sancțiuni și să țintească inflația”, a declarat pentru Politico Tatiana Stanovaia, fondatoarea firmei de analiză politică R. Politik.

„Nu ar trebui să ne așteptăm la o revizuire a acestei politici”, a spus ea.

Dar măsura în care Putin va revizui componența guvernului va oferi o imagine despre cât de dispus este Putin să renunțe la vechile obiceiuri pentru a asigura viitorul regimului său.

În mod tradițional, Putin a mers pe două modele de guvernare, potrivit lui Nikolai Petrov, membru consultant la Chatham House.

Pe de o parte, el s-a bazat pe o gardă veche de prieteni și cunoștințe de încredere, cum ar fi ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și ministrul de Externe, Serghei Lavrov, acesta din urmă ocupând postul de două decenii.

Pe de altă parte, el s-a bazat pe tehnocrați loiali, cum ar fi premierul Mihail Mișușin și șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, pentru a menține economia țării pe linia de plutire.

Dar acest mod de a face lucrurile pare din ce în ce mai nesustenabil, în condițiile în care unii dintre cei mai de încredere oameni de încredere ai lui Putin se apropie de 70 de ani sau au depășit această vârstă.

Printre aceștia se numără Lavrov, în vârstă de 74 de ani, și Șoigu, în vârstă de 68 de ani, precum și principalii oficiali din domeniul securității, Alexander Bortnikov, în vârstă de 72 de ani, Serghei Narîșkin, în vârstă de 69 de ani, și Alexander Bastrîkin, în vârstă de 70 de ani.

„Este timpul ca generația lui Putin să părăsească scena, dar înlocuitorii lor nu sunt pregătiți”, a declarat Petrov pentru Politico. „Sistemul se confruntă cu o problemă serioasă și vom vedea în ce măsură este capabil să o rezolve sau dacă va trage de timp”, a adăugat el.

Analistul politic Abbas Gallyamov a indicat și el că recenta arestare a ministrului adjunct al apărării, Timur Ivanov, pentru luare de mită, privită pe scară largă ca un atac la adresa lui Șoigu, este un posibil semnal că Putin este pregătit să „zdruncine temelia sistemului”.

Ar fi o mare abatere de la vechiul mod de a face lucrurile – care i-a permis lui Șoigu să își păstreze postul de șef al apărării, în ciuda progreselor lente în Ucraina.

În anii trecuți, Kremlinul a optat, în general, pentru oameni ușor de controlat, mai degrabă decât calificați, atrăgând noi recruți dintre fostele gărzi de corp ale lui Putin sau rudele mai tinere ale celor din cercul intim al lui Putin.

În acest context, Dmitri Patrușev, actualul ministru al agriculturii și fiul secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, în vârstă de 72 de ani, a fost prezentat ca o persoană care ar putea fi promovată în viitoarea remaniere a lui Putin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro