Sari direct la conținut

Vizita lui Xi Jinping în Ungaria: Între „convergență de opinii asupra ofensivei rusești” și costumele cu Winnie the Pooh

HotNews.ro
Xi Jinping si Viktor Orban, Foto: Szilard Koszticsak / AP / Profimedia
Xi Jinping si Viktor Orban, Foto: Szilard Koszticsak / AP / Profimedia

După Paris și Belgrad, președintele chinez Xi Jinping a adus joi, în ultima etapă a turneului său european, un omagiu solidității legăturilor care leagă țara sa de Ungaria, cu o cooperare economică înfloritoare și o convergență de opinii asupra ofensivei rusești din Ucraina, potrivit AFP.

După participarea la o paradă militară alături de șeful statului ungar, Tamas Sulyok, Xi urma să se întâlnească cu Viktor Orban la Mănăstirea Carmelitană, reședința premierului, și să facă o declarație de presă.

Pentru această vizită, descrisă de Budapesta ca fiind „istorică”, capitala, îmbrăcată în culorile Chinei, a fost plasată sub o securitate sporită, iar cele câteva steaguri arborate de manifestanții tibetani au fost ascunse cu grijă de ochii președintelui chinez.

„Xi Jinping a lăudat relațiile sino-ungare ca fiind la apogeul celor 75 de ani de istorie a acestora”, potrivit unui raport al autorităților chineze.

Înainte de sosirea sa, el le-a comparat cu o „croazieră de aur” într-un articol publicat în ziarul pro-guvernamental Magyar Nemzet.

Am sfidat împreună ordinea geopolitică într-un context internațional instabil”, a scris el, trasându-ne cursul „ca state suverane în deplină independență”.

China, cel mai mare investitor în Ungaria

O aluzie la strategia premierului Viktor Orban de a merge de unul singur în cadrul Uniunii Europene.

În timp ce se lupta cu Bruxelles-ul, liderul populist s-a orientat cu hotărâre spre est în ultimii ani. Și, în timp ce Bruxelles-ul s-a distanțat de Beijing, el a creat legături mai strânse, respingând confruntarea ideologică a „blocurilor”.

Această vizită, care durează aproape trei zile, este o ocazie de a „duce parteneriatul nostru strategic pe noi culmi”, potrivit șefului statului chinez, de la schimburi culturale la cooperare economică, în contextul în care superputerea asiatică a devenit anul trecut cel mai mare investitor al Ungariei.

Pentru Viktor Orban, acesta este un succes diplomatic. Alegerea lui Xi Jinping de a vizita Parisul și Budapesta în cadrul UE „arată importanța pe care o capătă Ungaria pe scena internațională”, a salutat șeful său de cabinet, Gergely Gulyas.

Budapesta a anunțat deja semnarea a cel puțin 16 acorduri în sectoarele infrastructurii feroviare și rutiere, energiei nucleare și automobilelor.

În toată țara, fabricile de baterii și de mașini electrice se dezvoltă într-un ritm impresionant, cu investiții de zeci de miliarde de euro.

Acest lucru a stârnit îngrijorări în rândul opoziției, care a denunțat lipsa de transparență în jurul contractelor, impactul fabricilor asupra mediului și corupția, construcțiile îmbogățind, în opinia sa, „cercul lui Orban”.

Manifestație împotriva lui Xi Jinping la Budapesta (Foto: FERENC ISZA / AFP / Profimedia)

Mesaj către UE

Luni, Xi Jinping a fost primit la Palatul Elysée din Paris, unde a avut discuții „sincere” cu președintele francez Emmanuel Macron despre disputele comerciale dintre China și Europa și despre legăturile dintre Beijing și Moscova, privite cu suspiciune de Occident pe fondul războiului din Ucraina.

Dar în timpul acestei ultime escale în Ungaria, presa a fost ținută pe margine și nu au existat subiecte controversate.

Beijingul și Budapesta sunt pe aceeași lungime de undă, pledând pentru o soluționare pașnică în Ucraina, rămânând în același timp aproape de Kremlin.

Lui Xi Jinping îi place să pună în evidență acest aliat european, iar vizita sa „simbolizează eforturile Chinei de a stabili o voce disidentă în discuțiile cu UE și de a slăbi unitatea blocului”, potrivit lui Claus Soong, analist la Institutul Mercator din Berlin.

La periferia mănăstirii carmelitane, mulți turiști, cu ochelari de soare, au fost uimiți de prezența masivă a securității, poliția blocând accesul la obiectiv.

„Prințul Chinei este aici”, a zâmbit un vizitator israelian, dezamăgit de faptul că nu a putut urca cu funicularul până la Castelul Buda.

Pe străzile învecinate, o mână de protestatari au îmbrăcat costume de Winnie the Pooh, liderul chinez fiind adesea ironizat pentru asemănarea sa fizică, potrivit unora, cu celebrul personaj de desene animate iubitor de miere, potrivit AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro