Sari direct la conținut

„Războiul hibrid se va intensifica”: Varșovia își întărește serviciile de informații în fața amenințării rusești

HotNews.ro
Donald Tusk, Foto: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia
Donald Tusk, Foto: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia

Premierul polonez, Donald Tusk, a anunțat marți că serviciile de informații ale țării vor fi întărite în urma activităților Moscovei menite să destabilizeze situația din Polonia, potrivit AFP.

Șeful guvernului a declarat că în ultimele luni în Polonia au avut loc mai multe tentative de distragere a atenției, sabotaj și incendiere. Din fericire, datorită vigilenței serviciilor noastre și a aliaților noștri, aceste tentative au fost evitate”, a adăugat el.

Tusk nu a oferit detalii despre aceste acțiuni.

De asemenea, el a avertizat împotriva „diferitelor tipuri de interferențe rusești înainte de alegerile pentru Parlamentul European, inclusiv în procesul electoral în sine. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, dar amploarea este în creștere și devine din ce în ce mai îngrijorătoare”.

„În consecință, statul polonez trebuie să fie și va fi pregătit din punct de vedere organizatoric, financiar și logistic pentru a preveni acest tip de acțiuni”, a declarat Tusk, anunțând un buget de 100 de milioane de zloți (23,4 milioane de euro) pentru consolidarea serviciilor civile și militare de contraspionaj.

„Vreau să știți – partenerii mei din Europa au înțeles deja – că acțiunile Rusiei se vor intensifica și că acest lucru ne va obliga să rămânem concentrați”, a continuat Tusk, cerând serviciilor de securitate publice și private să fie vigilente în fața acestei „activități sporite”.

Marți, premierul a anunțat, de asemenea, consolidarea frontierei estice a Poloniei, care este și cea a Uniunii Europene.

„Problema protecției frontierelor, fie că este vorba de migranți și de războiul hibrid sau de amenințarea unui război direct, este o problemă care privește întreaga Europă”, a subliniat el, adăugând că negocierile continuă în cadrul UE cu privire la modul de finanțare a cheltuielilor militare pe întregul continent.

„Nu ar trebui să existe o lipsă de fonduri și Polonia va fi cu siguranță în centru, va fi o prioritate, frontiera sa va fi o prioritate”, a adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro