Procesul lui Trump. Fostul avocat Michael Cohen a fost interogat agresiv de apărare în încercarea de a-i zdruncina credibilitatea
Fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, s-a confruntat marţi, în a doua zi de audieri, cu un interogatoriu agresiv din partea avocaţilor apărării, în procesul intentat fostului preşedinte la New York, aceştia încercând să submineze mărturia lui Cohen, potrivit căreia Trump a fost direct implicat într-un plan complicat de cumpărare a tăcerii unei vedete porno şi disimulare a plăţilor către aceasta, relatează Reuters.
Avocatul lui Trump, Todd Blanche, s-a folosit de propriile cuvinte ale lui Cohen pentru a contura imaginea unui trădător care a trecut de la a-l venera pe fostul preşedinte la a-l înjosi, numindu-l pe Trump „dictator cretin”, „misogin ordinar” şi „ticălos de desene animate”.
Cohen, care a lucrat mai mult de un deceniu ca intermediar al lui Trump, a răspuns deja la întrebările procurorilor timp de aproximativ nouă ore în boxa martorilor, luni şi marţi.
El a declarat că Trump i-a ordonat să o plătească pe Stormy Daniels, vedetă de filme pentru adulţi, în 2016, pentru ca aceasta să păstreze tăcerea în legătură cu o presupusă întâlnire sexuală avută în 2006, pentru ca această dezvăluire să nu-i torpileze campania prezidenţială. Trump a aprobat apoi planul de a-i înapoia banii lui Cohen printr-o serie de facturi false.
Dar trecutul zbuciumat al lui Cohen – a stat într-o închisoare federală pentru diverse infracţiuni, inclusiv pentru plata către Stormy Daniels, şi a recunoscut că a minţit sub jurământ – le-a oferit avocaţilor lui Trump muniţia necesară, odată ce au fost liberi să îl interogheze ei înşişi pe Cohen.
DOUĂ ORE SUB TIRUL ÎNTREBĂRILOR AVOCATULUI LUI TRUMP
Pe parcursul a aproximativ două ore de interogatoriu, Blanche nu l-a întrebat încă pe Cohen despre plata celor 130.000 de dolari care se află în centrul cazului, în schimb a trecut metodic prin comentariile publice ample ale lui Cohen despre Trump de-a lungul anilor pentru a sublinia transformarea sa dintr-un angajat loial al lui Trump într-un duşman şi un etalon de viclenie.
Blanche a sugerat, de asemenea, că Cohen a fost motivat de bani, răzbunare şi notorietate mai degrabă decât de justiţie, întrebându-l pe Cohen despre milioanele de dolari pe care le-a câştigat din două cărţi de dezvăluiri şi despre milioanele de abonaţi ale podcastul său, frecvent anti-Trump.
Apărarea le-a arătat juraţilor imagini cu diverse obiecte cu tema Trump puse în vânzare pe site-ul lui Cohen, inclusiv căni pe care scrie: „Trimiteţi-l la casa mare, nu la Casa Albă”.
Cohen este martorul-vedetă al acuzării în procesul istoric al lui Trump, care a început la 15 aprilie şi pare să se apropie de final. Marţi, procurorii i-au spus judecătorului că Cohen va fi ultimul lor martor. Contrainterogatoriul său va fi reluat joi, după o zi liberă programată miercuri pentru proces.
Procurorii spun că după alegeri, Trump i-a dat înapoi lui Cohen banii pe care acesta i-a plătit lui Stormy Daniels, dar prin intermediul unor înregistrări fiscale false care indicau că erau pentru taxe legale. Aceste rambursări mascate constituie baza celor 34 de capete de acuzare pentru falsificarea înregistrărilor fiscale cu care se confruntă Trump.
În vârstă de 77 de ani, candidatul republican la preşedinţia SUA a pledat nevinovat şi neagă orice relaţie sexuală cu Daniels. El a caracterizat cazul ca fiind o încercare partizană de a interfera cu campania sa de a recuceri Casa Albă pe care a pierdut-o în 2020 în faţa preşedintelui democrat Joe Biden.
CE A POVESTIT COHEN
Anterior, marţi, Cohen a descris o întâlnire din Biroul Oval din februarie 2017, în care Trump i-a spus că va primi în curând primele tranşe lunare ale unui pachet de bonusuri, despre care Cohen a spus că includea rambursările pentru plata lui Daniels.
Procurorul Susan Hoffinger l-a plimbat pe Cohen printr-o serie de facturi şi cecuri – unele semnate de Trump însuşi – despre care Cohen a spus că au fost marcate în mod fals ca fiind plăţi pentru serviciile sale juridice.
Cohen, în vârstă de 57 de ani, a recunoscut că a minţit de mai multe ori în faţa Congresului în timpul unei anchete privind legăturile lui Trump cu Rusia, pledând în cele din urmă vinovat de sperjur. De asemenea, el le-a spus juraţilor că a minţit în repetate rânduri jurnaliştii şi alte persoane cu privire la scandalul Daniels.
În 2018, după ce Departamentul de Justiţie al SUA a început să investigheze plata către Daniels, agenţii FBI au făcut o percheziţie la domiciliul lui Cohen. Acesta a spus că panicat, l-a sunat pe Trump. „Mi-a spus: Nu-ţi face griji, sunt preşedintele Statelor Unite… vei fi bine”, a povestit Cohen. Aceasta a fost ultima dată când au vorbit direct, a adăugat Cohen.
În schimb, a spus Cohen, avocatul Robert Costello, care era un apropiat al consilierului lui Trump Rudy Giuliani, i-a oferit un „canal secundar”. În e-mailurile arătate juraţilor, Costello îi transmitea asigurările lui Giuliani că are „prieteni în poziţii înalte”. Între timp, Trump îi lua apărarea lui Cohen pe reţelele sociale şi dezaproba ideea că acesta ar putea să „cedeze” şi să coopereze cu procurorii. Totul s-a adăugat la o „campanie de presiune” pentru a-l ţine pe Cohen în tabăra preşedintelui, a povestit el. Dar, în cele din urmă, spune că a decis să coopereze după ce a vorbit cu familia sa.
„MI-AM ÎNCĂLCAT BUSOLA MORALĂ”
Cohen a pledat vinovat pentru infracţiuni federale în 2018, inclusiv infracţiuni legate de plata către Daniels, şi a declarat că a acţionat la cererea lui Trump, care nu fusese încă acuzat. „Regret că am făcut pentru el lucruri pe care nu ar fi trebuit să le fac”, a mărturisit Cohen marţi, când i s-a cerut să reflecteze asupra numeroşilor ani în care a lucrat pentru Trump. „Pentru a păstra loialitatea şi pentru a face lucrurile pe care el mi-a cerut să le fac, mi-am încălcat busola morală. Şi am suferit pedeapsa – la fel ca şi familia mea”, a declarat Michael Cohen.
La o zi după ce mai mulţi congresmeni republicani au participat la proces pentru a-şi arăta sprijinul pentru Trump, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, i s-a alăturat şi el marţi şi a criticat ulterior cazul în afara instanţei.
În timp ce Cohen depunea marţi mărturie, o curte de apel de nivel mediu a respins cel mai recent efort al lui Trump de a anula un ordin care îi interzice să-i critice pe judecător, procurorii şi martorii din proces, un ordin despre care Trump a afirmat că i-a încălcat dreptul la libera exprimare. Judecătorul de fond a impus ordinul pentru a-l împiedica pe Trump să influenţeze cazul.
COHEN, ÎN PRIMA ZI DE AUDIERI
Luni, Cohen declarase că Trump a aprobat mai multe plăţi, pentru a ţine departe de ochii publicului poveştile dăunătoare despre scandalul sexual. În octombrie 2016, a povestit Cohen, a aflat că Daniels îşi vindea povestea la tabloide. La acea vreme, campania lui Trump era într-un moment de criză după publicarea unei înregistrări audio în care Trump se lăuda că le apucă pe femei de părţile genitale. „Mi-a spus: Este un dezastru, un dezastru total. Femeile mă vor urî”, a dezvăluit Cohen juraţilor că i-a spus Trump.
Cohen a mai declarat că Trump era preocupat exclusiv de impactul pe care povestea lui Daniels l-ar putea avea asupra candidaturii sale la Casa Albă – şi nu, aşa cum au sugerat avocaţii lui Trump, de efectul asupra soţiei şi familiei sale. Această distincţie este crucială pentru cazul acuzării.
În conformitate cu legislaţia din New York, falsificarea înregistrărilor fiscale poate fi ridicată ca gravitate de la delict la infracţiune dacă a contribuit la ascunderea unei alte infracţiuni. În cazul lui Trump, procurorii au susţinut că plata a fost efectiv o contribuţie secretă la campania sa, încălcând legile federale şi de stat.
Procesul din Manhattan este considerat mai puţin important decât alte trei urmăriri penale cu care se confruntă Trump, toate împotmolite însă în amânări. Celelalte cazuri îl acuză pe Trump că a încercat să anuleze înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale din 2020 şi că a gestionat în mod necorespunzător documente clasificate după ce a părăsit funcţia de la Casa Albă. Trump a pledat nevinovat în toate cele trei cazuri.
(news.ro)